Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efterlysning: Goda exempel på lönsamt miljöarbete

Publicerad: 9 december 2004, 13:38

Efter de senaste årens kritik i Sverige mot miljöledningssystem, initierades nätverket Effektivare Miljöledningssystem på uppdrag av bland andra Nutek, Naturvårdsverket och Svenskt Näringsliv. Syftet med nätverket är att tillsammans med olika aktörer inom området förbättra och effektivisera näringslivets arbete med miljöledning.


Ett steg i detta arbete är att hitta de företag som kan agera som förebilder – goda exempel – för hur man genom innovativa lösningar har uppnått en bättre miljöprestanda, nya marknadsandelar och bättre kundkontakter samt kostnadsbesparingar.

En person i nätverket som hade svårt att vänta med svaren var Magnus Enell på Enell Sustainable Business AB. Det är med honom som jag nu försöker att göra en sammanställning över de företag som kan ses som goda förebilder och därigenom inspirera andra att genomföra liknande förbättringsarbeten.

Att det finns brister i dagens miljöledningsarbete är nog de flesta överens om. Bristerna finns klart definierade, men mer intressant är kanske hur tar vi oss vidare? Visst är det roligare att titta på dem som har lyckats än att gång på gång älta i det som inte lyckats. Hur gjorde de? Kan vi göra likadant? Kan vi dessutom spara pengar på det så finns det nog inget företag i dag som tackar nej till en sådan idé!

Att ett proaktivt miljöarbete är lönsamt konstaterar författarna i Nuteks rapport ”Det lönsamma miljöarbetet”. Men hur lönsamt i kronor är det egentligen? Ekonomiska incitament är en otroligt stark drivkraft för ett lyckat miljöarbete, vilket jag också beskriver i min egen forskning.

Inom vilka miljöaspekter har miljöledningssystemen haft miljömässigt störst påverkan? Jo, inom de områden där man också har kunnat göra ekonomiska besparingar: till exempel avfall, energi, återvinning och resursförbrukning.

Men det gäller även att arbeta med de rätta miljöaspekterna, och inte bara de enkla, i vår strävan mot en miljömässig hållbar utveckling samt att trovärdigheten mot systemen ska bibehållas.

Sätter vi upp miljömål på våra mest betydande miljöaspekter eller arbetar vi med de som är enklast? Mina forskningsresultat tyder på att man ofta, men inte alltid, arbetar med de miljöaspekter som är de mest betydande.

Svårigheten ligger i att angripa de indirekta aspekterna, som transporter och produkter, på ett effektivt sätt. Problemet är kanske att ekonomiska drivkrafter saknas för ett sådant arbete. Eller är det kanske bristen på goda förebilder som faktiskt har lyckats med det?

Är jag naiv? Ja kanske, men förebilder finns!

Vad sägs om att Telia Soneras fastnätsverksamhet sparade tio miljoner kronor på två år genom att minska tjänsteresande och antalet flygningar med 50 procent?

Eller att ett annat företags avfall, som tidigare kostade 50 000 kronor att bli av med, i stället kunde användas som råmaterial i en ny produkt med en årlig vinst på 4,5 miljoner kronor?

Genom att motivera ett miljöarbete i form av kronor kan vi också nå framgång. I dagens besparingstider behöver inte miljöarbetet vara något som nedprioriteras. Tvärtom borde fler se de potentiella besparingarna man faktiskt kan göra och dessutom få en bättre miljö på köpet.

När förändringarnas vindar blåser bygger en del vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar. Har du byggt en väderkvarn? Hör av dig! Du behövs som inspiratör och ett gott exempel i dagens strategiska miljöarbete!

ELISABETH SCHYLANDER
Enell Sustainable Business AB
Teknologie licentiat
Luleå tekniska universitet
070-26 54 771

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.