Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eftersatt underhåll kan leda till nedlagda vandringsleder

Publicerad: 12 september 2014, 08:51

Underhållet av vandringsleder i fjällen är så eftersatt att det kan bli aktuellt att lägga ned leder. Det visar en översyn som Naturvårdsverket gjort.


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Underhållet av vandringsleder i fjällen är kraftigt eftersatt. På vissa håll är det så dåligt att det kan bli aktuellt att lägga ned leder om det inte tillförs mer pengar till underhåll. Det visar en översyn som Naturvårdsverket gjort.

– Det finns ett behov av att rusta upp broar och rast-skydd. Det finns en hel del trasiga spänger, otydliga informationsskyltar och ledmarkeringar som behöver bytas ut eller kompletteras, säger Jenny Lindman, handläggare på Naturvårdsverket till Sveriges Radio.

Drygt 200 broar längs det 550 mil långa nätet av sommar- och vinderleder i fjällvärlden är från 70-talet eller längre bak i tiden.

Idag ligger kostanden för underhållet av de statliga lederna på knappt 20 miljoner kronor per år. Enligt Naturvårdsverket, som genom länsstyrelserna ansvarar för underhållet, saknas omkring 100 miljoner kronor för att underhållet ska nå en ”lägsta acceptabel nivå” och för att lederna ska vara framkomliga och säkra.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.