Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efterspelet av USA:s företagsskandaler har inletts

Publicerad: 30 september 2003, 10:23

Nu har de första rättegångarna startat i New York med anledning av de stora företagsskandalerna som grasserade för några år sedan. Först ut är en före detta börs-vd och en Wall Street-mäklare.


Utslagen av dessa två rättsliga processer kan bli vägledande för de mest kända fallen Enron och Worldcom.

Den nu anklagade förre vd:n Dennis Kozlowski på börskonglomeratet Tyco utnyttjade inte bara olika bokföringstrick för att driva upp börskursen, så att han kunde berika sig via det egna börsinnehavet. Han lät också företaget stå för vidlyftiga privata utgifter, skriver Dagens Nyheter.

Tillsammans med förre finanschefen åtalas Dennis Kozlowski för att ha svindlat Tyco och dess aktieägare på 600 miljoner dollar. Rättegången bedöms ta flera månader. Om de fälls väntas fängelsestraff på upp till 30 år.

Den andra rättegången avser Frank Quattrone, en före detta bankir på Credit Suisse First Boston, som var mycket inflytelserik på Wall Street under it-börsyran. Han beskylls för att ha gynnat vissa kunder, som tjänade stora pengar genom att köpa aktieposter i nya it-bolag i samband med deras börsintroduktioner. Han riskerar ett 25 år långt fängelsestraff.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.