Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EG-dom ger fastighetsägare ansvar för gamla synder

Publicerad: 20 oktober 2004, 10:18

Föroreningar i mark och den mark som har förorenats är juridiskt att betrakta som avfall. Till den slutsatsen kom EG-domstolen i september i år i ett mål om förhandsbesked (Van de Valle m.fl., mål C 1/03). Domen kan få stor betydelse när det gäller fastighetsägares ansvar för efterbehandling av förorenad mark.


I sitt förhandsbesked till appellationsdomstolen i Bryssel tar domstolen ställning till frågor om ansvar för föroreningar på en bensinstation. Domstolen fastslår bland annat att mark som förorenats med utläckande petroleumprodukter är att betrakta som avfall – och detta redan innan de grävts upp och oberoende av om markägaren eller någon annan ålagts att sanera marken.

Det innebär att frågan om sanering av förorenade områden har flyttats från det oreglerade efterbehandlingsområdet till att bli en avfallsfråga. Där finns redan ett mycket omfattande regelverk på EU-nivå. Bestämmelserna ställer långtgående krav på innehavare och producenter av avfall att forsla bort och ta hand om avfallet på ett miljömässigt godtagbart sätt.

I den svenska miljöbalken regleras frågan om efterbehandling av förorenade områden och avfallsfrågor för sig. EG-domstolens dom kan leda till att avfallsregelkomplexet blir tillämpligt om det finns föroreningar i ett markområde och innebära krav på att åtgärder vidtas.

Definitionen av förorenad mark som avfall kan också leda till en sidoeffekt som påverkar fastighetsägarens ansvar. I Sverige är det i första hand förorenaren av marken som ska stå för saneringen. En fastighetsägare som inte haft något med föroreningen att göra ansvarar endast i andra hand och detta under förutsättning av förorenaren inte finns kvar eller kan göra rätt för sig.

Enligt den praxis som utvecklats kring så kallat förvaringsavfall har fastighetsägaren i vissa fall ett större ansvar. Detta gäller till exempel nedgrävda oljecisterner eller tunnor med avfall.

En konsekvens av EG-domstolens dom är att principerna för ansvar enligt ”förvaringsavfallet” kan bli tillämpliga på alla typer av markföroreningar.

Vidare kan den skyldigheten för avfallsinnehavare att hantera avfallet på ett miljömässigt godtagbart sätt, leda till nya krav på fastighetsägaren. Att äga en förorenad fastighet blir detsamma som att äga en soptipp.

Detta skulle innebära en avsevärd utvidgning av fastighetsägarnas ansvar och ändra spelreglerna på fastighetsmarknaden i situationer där den ansvarige förorenaren inte finns kvar eller kan betala för efterbehandlingen.

Magnus Fröberg och Mikael Lundholm
Linklaters Advokatbyrå
www.linklaters.com

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.