Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Egendomligt system fyller 140 år

Publicerad: 5 Mars 2009, 12:14

Den 6 mars 1869 hände det grejor. Då såg Dmitrij Ivanovitj Mendelevs embryo till det periodiska systemet dagens ljus.


Torsdag den 6 mars fyller Dmitrij Ivanovitj Mendelevs periodiska system 140 år. Datumet betraktas som födelsedag eftersom det var då Mendelevs första version av det periodiska systemet visades upp för det ryska kemistsamfundet.

Då innehöll systemet egenskaper för 63 kända grundämnen. När systemet så småningom accepterades i vetenskapliga kretsar började det periodiska system vi känner i dag att ta form. I dag rymmer det periodiska systemet 117 kända ämnen.

Mendelev upptäckte det märkliga förhållande att grundämnen som inordnas på ett särskilt sätt är besläktade. Om grundämnena ordnas efter stigande atomnummer i en serie och indelas i horisontella rader – perioderna – är grundämnena i de vertikala kolumnerna som uppstår – grupperna – besläktade med varandra.

Mendelev var övertygad om att fler grundämnen skulle komma att upptäckas och lämnade flera platser i sitt system tomma. Han fick som bekant rätt. 1870 förutspådde Mendelev tre nya grundämnen och försökte med ledning av sina upptäckter uppskatta ämnenas atommassa, skriver popsci.com. Ämnena upptäcktes senare och fick namnen skandium, gallium och germanium. Mendelev förväntade sig att Skandiums atommassa skulle uppgå till mellan 40 och 48. Senare befanns den vara 44,9.

Ett flertal grundämnen har upptäckts av svenskar, bland annat erbium, terbium, yttrium, ytterbium och gadolinum.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.