måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EI: Fjärrvärmen ska läsas av månadsvis

Publicerad: 22 mars 2010, 07:30

Fjärrvärmekundernas mätare ska läsas av varje månad och fakturera för faktiskt förbrukning. Det föreslår Energimarknadsinspektionen i en regeringsrapport.

Ämnen i artikeln:

IngenjörMiljöteknikCleantechFjärrvärmeForskningTeknik

Skrota fakturering utifrån uppskattad förbrukning och inför månadsvis avläsning och fakturering för fjärrvärmekunder. Det föreslår EI, Energimarknadsinspektionen, i en rapport till regeringen.

Bakgrunden är ett energitjänstedirektiv från EU som säger att medlemsstaterna – när det är möjligt – ska se till att fakturering från energiföretag grundas på faktisk förbrukning. Idén är att fakturering ska ske så ofta att kunderna kan styra sin förbrukning. Med anledning av direktivet gav regeringen EI i uppdrag att lämna förslag till nya regler.

– Månadsvis avläsning och fakturering efter faktisk förbrukning ger kunden bättre möjlighet att se över sin förbrukning för att få lägre kostnader, säger Yvonne Fredriksson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, i ett pressmeddelande.

Reglerna föreslå gälla från 1 januari 2016. 1 januari 2012 föreslår EI att fjärrvärmeföretagen åläggs informationsplikt om villkor för fakturering och avläsning när avtal sluts mellan kund och företag.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev