Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EI-ja till ny nordisk gasledning

Publicerad: 21 april 2010, 06:23

Gassco och Swedegas Intercron bör få bygga gasledning mellan Sverige, Norge och Danmark. Det anser Energimarknadsinspektionen.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Energimarknadsinspektionen, EI, ger grönt ljus för en ny gasledning mellan Norge, Sverige och Danmark, meddelar myndigheten.

Ledningen, som passerar genom elva svenska kommuner, utgår från Kårstøy på norska västkusten och når danska Sæby via Rafsnes och genom Kattegatt och Skagerack. Den svenska delen av ledningen är 270 kilometer lång och består av en stamledning längs västkusten med tre förgreningar till land vid Lysekil, Vallby Kile och Värö. Ledningens kapacitet är 1,5 miljarder kubikmeter gas per år.

De svenska kommuner som berörs är Tanum, Sotenäs, Lysekil, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Öckerö, Göteborg, Kungsbacka och Varberg.

EI bedömer att ledningen passerar genom eller i närheten av områden med höga naturvärden och områden som är viktiga för yrkesfisket, men att påverkan är begränsad och att de eventuella effekter som uppstår kan avhjälpas genom ”särskilda försiktighetsåtgärder”.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.