Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

EI: Jätteparken slipper nätkoncession

Publicerad: 28 Maj 2010, 04:29

Vindkraftparken på Blaiken blir landets största landbaserade vindkraftpark med en årsproduktion på 800 GWh. Anläggningen undantas krav på nätkoncession.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Skellefteå Kraft Elnät får bygga och driva elnät inom den vindkraftpark som ska byggas på lågfjällsområdet Blaiken mellan Sorsele och Storuman. Det har Energimarknadsinspektionen, EI, beslutat. Nätkoncession krävs normalt sett, enligt nätlagen, för att en starkströmsledning ska få byggas eller användas.

EI skriver i motiveringen till undantaget att det berör ett internt nät vars funktion är att överföra el mellan vindkraftverken och alltså har en begränsad utbredning.

Ansökan om undantag från nätkoncession omfattade även önskemål om att få uppföra en mottagningsstation på området för vindkraftparken. Den delen av ansökan avslogs.

Parken på Blaiken i Västerbotten ska bestå av cirka 100 vindkraftverk och den planerade årsproduktionen uppges till 800 GWh. Byggstart sker i år och parken ska vara färdigt senast 2015.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.