Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EI:s rapport om uppvärmning totalsågas

Publicerad: 11 juni 2010, 04:29

Pellets är billigast och el är dyrast. Det var slutsatsen i Energimarknadsinspektionens årliga rapport om uppvärmning. Men var i rapporten finns värmepumparna? Svep rasar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Svenska Värmepumpföreningen riktar skarp kritik mot Energimarknadsinspektionen, EI. Orsaken är att rapporten Uppvärmning i Sverige 2010 som publicerades nyligen inte innehåll någon prisjämförelse mellan fjärrvärme och värmepump. I rapporten pekades pellets med en kostnad på 60,5 öre per kWh ut som det billigaste uppvärmningsalternativet medan el blev det dyraste med 133 öre per kWh. Kostnaden för fjärrvärme hamnade på 78 öre per kWh.

”Det är anmärkningsvärt att de ansvariga myndigheterna fullständigt negligerar ett av Sveriges absolut vanligaste uppvärmningsalternativ, skriver Martin Forsén, vd på Svenska Värmepumpföreningen, Svep, i ett pressmeddelande.

Det finns i dag nära en miljon värmepumpar installerade i svenska bostäder, de flesta i småhus. Alltså finns en värmepump i mer än vartannat småhus, menar Svep. I flerbostadshus har fjärrvärme en större marknadsandel men fjärrvärmepumpar är i dag huvudalternativet till fjärrvärme, fortsätter organisationen. Att inte prisjämföra med värmepumpar är därför oförsvarligt, anser Svep.

”Energimarknadsinspektionen har i och med detta gjort ett väsentligt avsteg ifrån det tydligt definierade uppdraget. Värmepumpbranschen kräver att Energimarknadsinspektionen fullföljer sitt uppdrag och redovisar prisbilden för de vanligaste uppvärmningsalternativen.”, avslutar Svep.

På Energimarknadsinspektionen, EI, förklarar man saken med att man i undersökningen bara valt att titta på själva energikostnaden och inte räknat med några installationskostnader eller anslutningsavgifter.

Att alla värmeinstallationer i något avseende har kostnader utöver energikostnaden och att värmepumparna därför borde varit relevanta i jämförelsen håller man med om på tillsyndsmyndigheten.

– Det är en bra synpunkt, vi tar med oss den, säger Tommy Johansson, avdelningschef på EI.

Det förs nu diskussioner på EI om att låta kommande jämförelser omfatta även värmepumpar.

– Ja, självklart eftersom att det är en vanlig uppvärmningsform, säger Tommy Johansson, avdelningschef på EI.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.