Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EI vill tvångsförvalta Ekfors Kraft

Publicerad: 8 september 2010, 10:08

Tar turerna kring Ekfors Kraft slut nu? Energimarknadsinspektionen vill tvångsförvalta bolaget.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Ekfors Kraft har i flera år vägrat följa ellagstiftningen och Energimarknadsinspektionens beslut. Ekfors Kraft har ensamrätt på att leverera elkraft i Tornedalen.

De berörda kommunerna, Övertorneå och Haparanda, har länge hävdat att bolaget missbrukar rätten. Den senaste turerna ägde rum i förra veckan då Ekfors Kraft stängde av strömmen till två skolor och två vattenverk. Händelsen var en följd av att kommunerna anlagt ett fristående nät för gatubelysning i anslutning till kommunala anläggningar utan Ekfors Krafts medgivande.

Nu har Energimarknadsinspektionen, EI, fått nog och ansöker om tvångsförvaltning av Ekfors Kraft. Det är inte första gången det inträffar. Mellan november 2005 och november 2006 stod bolaget under särskild förvaltning för att komma till rätta med bristerna i bolaget. Men, konstaterar EI, ” Någon tillfredsställande förvaltning gick då inte att åstadkomma, främst på grund av bolagets vägran att delge förvaltaren nödvändiga uppgifter.”.

Det innebar att EI i slutet av 2006 ansökte om att staten skulle få lösa in Ekfors Krafts anläggning. Hovrätten för Övre Norrland avslog dock ansökan, ett beslut som överklagades till Högsta domstolen som 2008 valde att inte ta upp målet till prövning. Sedan det beslutet uppger sig EI ha försökt förmå Ekfors Kraft med vd Mikael Styrman att följa regelverket samtidigt som samtal om särskild förvaltning har pågått.

”EI har också meddelat ett flertal beslut och förelägganden vid vite och har flera pågående ärenden rörande bolaget. Det handlar bland annat om vägran att ansluta anläggningar, vägran att lämna ekonomiska uppgifter samt vägran att lämna uppgifter om villkor för anslutning. Trots föreläggandena har Ekfors Kraft i stort inte visat någon vilja att följa de beslut som meddelats.”, skriver EI i ett pressmeddelande.

– Vi har nu lämnat in den ansökan om tvångsförvaltning som vi tidigare förberett. Syftet är att åtgärda bristerna. Men inspektionens ansökan leder inte till en omedelbar lösning av det försörjningsproblem som nu råder i Haparanda kommun. Där måste parterna ta sitt ansvar så att medborgarnas tillgång till vatten och el säkras, säger EI:s generaldirektör Yvonne Fredriksson i pressmeddelandet.

Läs ansökan om tvångsförvaltning av Ekfors Kraft på EI:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.