Klimat
Ek besviken på Romsons agerande
Publicerad: 16 oktober 2014, 09:36
Åsa Romson (MP) har lämnat besked om regeringens position inför förhandlingarna om EU:s nya klimat- och energimål. ”Men det är samtidigt väldigt sent i förhandlingarna. Och vi inser också att vi inte har jättegoda utsikter att höja utsläppsmålet till minus 50 procent”, säger hon.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 oktober.
Under morgonen var klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att diskutera Sveriges nya position inför förhandlingarna om EU:s klimat- och energimål till 2030. Tidigare miljöministern Lena Ek (C), nu vice ordförande i utskottet, berättar för Miljöaktuellt att det hölls ett extra utskottsmöte innan Åsa Romson skulle komma eftersom ledamöterna hade fått skriftlig information om en ny svensk position.
– Det var några meningar, men inte konkreta mål. Det är oerhört klent. Hon har sedan muntligen sagt att hon vill stärka positionen och det kommer under dagen hoppas vi.
Lena Ek påpekar att Åsa Romson hade kallats till miljö- och jordbruksutskottet efter finansminister Magdalena Anderssons (S) uttalande på senaste mötet i EU-nämnden. Där sade Andersson att regeringen vill ha minst 40 procents utsläppsminskningar, vilket kunde tolkas som lägre än alliansens position med ett utsläppsmålet på 40 procent plus tio procents utsläppsminskningar genom internationella krediter om andra länder också ger ambitiösa bud.
– Det är väldigt bekymmersamt. De undrar i Bryssel vad Sverige håller på med. En månad efter valet går finansministern ut med ett sänkt besked mitt under brinnande förhandlingar, säger Ek.
I en intervju med SvD i morse gav Romson muntligen besked om regeringens position kring 2030-målen: 50 procents utsläppsminskningar, 40 procent förnybar energi och 30 procent energieffektivisering. Det ligger mer i linje med Socialdemokraternas besked inför valet medan MP:s ambition var högre än så. Bland annat ville MP minska utsläppen med 60 procent. Åsa Romson förtydligar för Miljöaktuellt att regeringens besked om utsläppsminskningar på 50 procent enbart gäller EU-inhemska utsläpp, inte internationella utsläppskrediter.
– Den nya regeringen tycker att kommissionens utsläpps- och förnybarhetsmål är för låga och att energieffektiviseringsmålet är för lite bindande, säger Romson till Miljöaktuellt.
Det Romson menar med ”för lite bindande” är att kommissionens föreslagna energieffektiviseringsmål på 30-procent är indikativt, alltså inte bindande. Regeringen vill att målet ska vara bindande på EU-nivå, inte för varje medlemsstat. Romson inser att hennes regering är sent ute.
– Men det är samtidigt väldigt sent i förhandlingarna. Och vi inser också att vi inte har jättegoda utsikter att höja utsläppsmålet till minus 50 procent.
Den lilla öppning som klimat- och miljöministern ser är att EU har en öppenhet i skrivningarna om utsläppsmålet så att det finns en chans att höja EU:s mål på 40 procent inom ramen för de internationella förhandlingarna.
– Där har vi inte bundit oss som alliansregeringen gjorde att det måste handla om internationella krediter, utan vi menar att man måste titta mer öppet på det.
Imorgon ska regeringens nya position presenteras för riksdagens EU-nämnd och på måndag åker utrikesminister Margot Wallström (S) för att dra positionen på allmänna rådet i EU:s ministerråd. Den 23 oktober möts EU:s stats- och regeringschefer för att försöka enas om de omtvistade målen.
Vill du få koll på den nya regeringen, riksdagen och hur det nya läget påverkar miljöpolitiken framöver? Gå på Miljöaktuellts politikseminarium den 24 oktober.
Martina Frisk