Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ek vill freda Arktis från exploatering – men inte Bildt

Publicerad: 5 mars 2012, 12:48

Miljöministern blev utfrågad i Ekots lördagsintervju. Tyckte att femton kronor för en liter bensin är ett bra pris.

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Varmare klimat leder till mindre is i Arktis. Nya alternativa sjövägar öppnas upp, och utvinning av olja och gas underlättas. Miljöminister Lena Ek vill freda Arktis från exploateringen:
– Centerpartiets åsikt är att vi inte vill ha detta och jag försöker då som miljöminister att komma så nära det målet som möjligt.

Men utrikesminister Carl Bildt har vid tidigare tillfälle sagt att han inte tänker driva frågan. På fråga från Ekots miljöreporter Malin Olofsson om vem som bestämmer, svarade Lena Ek såhär:
– Jag har ansvar för miljöfrågorna, han ansvarar för de utrikespolitiska frågorna. Vi förhandlar i alliansregeringen och alla fyra partier har en röst i den förhandlingen.

Lena Ek kommenterade också bensinpriset i Ekots lördagsintervju:
‒ Bensin är en miljöförstörande produkt och det finns alternativ. Femton kronor per liter, ja, det kan vara ett bra pris, säger Lena Ek.

Miljöministern tycker att vi kör för mycket fossilbil, men att stora motorvägar i sig inte är miljöskadliga, eftersom man kan köra elfordon.
‒ Att bygga sexfiliga motorvägar generellt och överallt, det behöver inte vara så särskilt miljövänligt, men det allra värsta är bilar som står i köer och spyr ut avgaser utan att komma fram dit man ska, säger Lena Ek i Ekots lördagsintervju.

När Ekots reporter undrar om Lena Ek äter kött, blir svaret bekräftande. Och på frågan om köttkonsumtionen är en obekväm politisk fråga, svarar miljöministern:
– Alla frågor som rör bilen, biffen och bostaden är svåra frågor men dem måste vi ta i alla fall. Jag tror fullt och fast på att människor vill ha en bättre värld.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev