Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ek vs Romson: Så ska klimatanpassningen finansieras

Publicerad: 25 september 2013, 12:50

Lagom till Miljöaktuellts konferens om klimatanpassning väljer Miljöpartiet att gå ut med en jättesatsning på 4,3 miljarder. Miljöminister Lena Ek gav svar på tal.


Konferensen Klimatanpassning Sverige 2013 samlar på onsdagen hundratals personer på Grand Hotel i Stockholm för att diskutera klimatanpassningsfrågor. Miljöpartiet passade under dagen på att göra ett stort utspel där de berättar att man i budgetmotionen för 2014 kommer att satsa 4,3 miljarder kronor för att klimatsäkra Sverige mot extrema väder de kommande fyra åren.
– Det är mer än 40 gånger mer än vad regeringen satsar i budgeten, säger miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Miljöaktuellt.

Miljöpartiets förslag bygger på två olika satsningar för att klimatsäkra Sverige. Den första satsningen är ett ökat stöd till lokal klimatanpassning från 25 miljoner till 350 miljoner per år. Totalt 1,3 miljarder på fyra år. Miljöpartiet kallar satsningen ”klimatanpassningsmiljarden” eller ”KLAMP”.

Den andra satsningen är en särskild pott inom KLAMP för att klimatsäkra Mälaren, Göta Älv och Skåne på 750 miljoner om året de kommande fyra åren. Pengarna för de båda satsningarna ska enligt Miljöpartiet tas från försvarsbudgeten och omfördelas inom budgetområdet till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På konferensens avslutande debatt fanns både Åsa Romson och miljöminister Lena Ek på plats. Och det var just kring finansieringen som samtalet stundtals hettade till. Miljöminister Lena Ek hänvisade bland annat finansieringen till de stora infrastrukturprojekt som regeringen beslutat.
– Infrastruktur är en viktig del av klimatanpassningen och ser man till de planerade infrastrukturprojekt vi har, till exempel i Göteborg och Stockholm, så innefattar de ett stort antal miljarder som delvis går till klimatanpassning. Investeringarna finns med i flera olika sektorer och man får titta på ett stort antal budgetområden om man vill räkna ut vad vi i regeringen totalt satsar på klimatanpassning, säger Lena Ek.

Det svaret gillades dock inte av Åsa Romson.
– Jag tycker att det är magstarkt att hävda att infrastrukturprojekt ska räknas med som satsning på klimatanpassning. Det var inte riktigt så man sålde in de här infrastrukturprojekten till medborgarna, svarade hon.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.