Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Eklektisk

Publicerad: 3 Februari 2009, 07:58

Blandad stil, eller hopblandad lära.


Ett flott ord för något rörigt. Det finns eklektisk filosofi som utgår ifrån att man ska analysera ett problem som summan av dess delar, men eklektisk anses ofta vara ”sämre” än renlärig analys, filosofi, byggnadskonst, måleri etc.

Inom arkitektur används eklekticism för det sena 1800-talets stilblandningar av t ex barock, gotik och renässans. Det eklektiskaste jag vet, står vid floden Neris i Vilnius i Litauen. Läkaren H. Raduskevicius byggde under åren 1895-1897 en sorts slott i ”gotik” som byggdes till flera gånger under de påföljande åren. Han hade gott om pengar och kunde fantisera i olika byggnadsstilar.

Så mycket eklektiskare än så här, blir det inte. Det är lite gotisk katedral, lite riddarborg och lite bostadshus, lite tinnar och torn. Just riddarborg-aspekten har inspirerats av slottet Raudone ("det röda") som byggdes under 1700-talet på ett annat ställe i Litauen.

Huset i hela sin prydno på en bild från 1897 (färglagd av undertecknad). Kommunisterna kapade det sedan brutalt på mitten och raserade det baktill, men just vinkeldelen och den fantastiska balkongen är fortfarande oskadd.

Huset är idag bland annat kontor för Litauiska Arkitektföreningen, men det inrymmer också ett kafé, flera garage och diverse små butiker.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.