Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekoanarkister sköt kärnkraftsföreträdare

Publicerad: 29 maj 2012, 08:08

De italienska extremisterna har tidigare skickat en brevbomb till kärnkraftslobbyister och försökt spränga IBM:s nanoanläggning i Schweiz.


Löst sammanhållna nätverk av ekoanarkister har under senaste tiden genomfört dåd på olika platser i världen, bland annat i Italien och Mexiko. Vanligast har olika typer av bomber varit, speciellt brevbomber, men för drygt tre veckor sedan skottskadades Roberto Adinolfi, vd för Ansaldo Nucleare, dotterbolag till Finmeccanica. Bakom attentatet ligger en grupp som kallar sig Olga-cellen, som anser att Roberto Adinolfi är en atomens trollkarl som mycket väl vet att det bara är en tidsfråga innan en Fukushima-olycka sker i Europa och skadar dess invånare, rapporterar Nature.

Gruppen skriver i ett brev, där de tar på sig skulden för attentatet, att forskningen i flera århundraden givit fina löften om guld och gröna skogar, men istället levererat självförstörelse och totalt slaveri*. De anser att forskare är kapitalismens tjänare och att Finmeccanicas bio- och nanoteknologi leder till död och lidande och är den italienska kapitalismens nya ansikte. Tidigare försökte gruppen spränga en nanoteknologisk anläggning tillhörande IBM, skriver Nature.

Omkring ett år före skjutningen levererades en brevbomb som exploderade på lobbyorganisationens Swissnuclears kontor i Olten. I augusti samma år, 2011, skadades två nanoforskare i Mexiko av en brevbomb som skickats från en annan ekoanarkistgrupp. Den innehöll tillräckligt med sprängmedel för att skada en större del av byggnaden, ifall bombens detonation inte misslyckats. Dessförinnan hade denna grupp, "Tending Towards Savagery" (~med tendenser till grymhet), skickat två brevbomber till andra nanoforskare, enligt Nature.

* Denna och följande meningar är fritt översatta från originalartikeln som kan läsas här.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.