Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekobönder organiserar sig och kräver bättre betalt

Publicerad: 19 augusti 2015, 06:57

Nu kräver ett hundratal mjölkbönder tillsammans att mejerikoncernen Arla ska betala mer för ekomjölken. Om Arla inte går med på kravet kan bönderna komma att sälja mjölken själva.


Tillsammans har bönderna startat den ekominska föreningen Glada bonden som främst består av medlemmar från Arla.

– Just nu finns en bristsituation på ekomjölk. Då, om någonsin, ska vi tjäna pengar på vår mjölk. Det är inte rimligt att vi inte gör det, säger Anders Birgersson, ordförande i Glada bonden till Dagens nyheter.

Missnöjet från Arlamedlemmarna bottnar främst i de sjunkande priserna som mejerierna betalar bönderna. På drygt ett år har mjölkpriserna sjunkit med nästan 30 procent.

I förhandlingarna vill föreningen dra nytta av den stora efterfrågan på ekomjölk. Planen är att tillsammans undanhålla en del av medlemmarnas ekomjölk, för att sedan sälja den dyrare.

– Visst blir det en smäll mot Arla men vi vill ha en ny prismodell. De pengar som tjänas i Sverige ska stanna i Sverige. Ett alternativ är att vi gör ett eget varumärke och säljer mjölken själva, säger ­Anders Birgersson till Dagens nyheter.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.