Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekodesign kan spara in 98 reaktorer

Publicerad: 24 mars 2011, 14:41

Om EU:s ekodesigndirektiv från 2009 implementeras till fullo, så kommer energibesparingarna att motsvara 98 kärnreaktorers elproduktion, enligt beräkningar från ECOS.

Ämnen i artikeln:

EnergibesparingKärnkraft

Ekodesigndirektivet ställer minimikrav på olika produktgrupper där teknik finns för ökad energieffektivitet. Men på grund av förseningar har endast 11 av de 41 produktgrupper som omfattas av direktivet hittills godkänts.

ECOS (European Environmental Citizens’ Organisation for Standardisation) siffror visar att ekodesigndirektivet redan har sparat cirka 340 TWh i energianvändning per år, vilket motsvarar produktionen hos 62 kärnreaktorer av samma storlek som de i Fukushima, skriver EurActiv.com.

Men de produktgrupper som återstår att godkänna skulle kunna bidra till ytterligare 540 TWh energibesparingar per år, motsvarande 98 kärnreaktorers produktion.

EU:s ramdirektiv för energiförbrukande produkter inrättades för att fastställa obligatoriska miljökrav på 41 olika produktgrupper som tillsammans svarar för omkring 40 procent av EU:s utsläpp av växthusgaser. Det rör sig om produkter som till exempel värmepannor, kylskåp och tvättmaskiner.

Enbart beslutet om att fasa ut glödlamporna kommer att innebära en minskad energianvändning på cirka 40 TWh per år i EU 2020, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev