Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EkoLisa: Om livet som en grön familj

Publicerad: 11 juni 2015, 04:56

Ekolisa drivs av Lisa som startade bloggen när hon och hennes familj valdes ut att bli ”ekopiloter” tillsammans med tio andra hushåll i Tyresö.


Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

I bloggen berättar Ekolisa bland annat om hur det går med projektet samt om miljö och klimat.

Hon skriver ” Jag upplever att det finns en klyfta mellan forskarna som har siffror och fakta på vad som faktiskt håller på att hända och de flesta andra människor som vill fortsätta ägna sig åt sina fritidsintressen, ta sig fram lätt och smidigt med bil, resa till Thailand på semestern, köpa en ny platt-tv och lägga på en fet stek på grillen. Jag hoppas kunna visa med konkreta exempel på vad man kan göra för att ändra sin livsstil utan att avstå allt gott i livet och samtidigt visa på dilemman man kan ställas inför när man försöker. Men framför allt är min önskan är att peppa och uppmuntra andra att ändra sin livsstil och ta mer hänsyn till miljön – kan jag så kan du! ”

Tror du att dina läsare inspireras av din blogg till att leva mer hållbart?

– Ja, jag hoppas det. Det är jag vill visa är att det inte är så svårt – kan jag så kan du!

Vad gör du för att bidra till en bättre miljö?

– Jag köper ekologisk mat, jag har dragit ner på familjens köttkonsumtion.  Jag handlar mycket second hand eller letar efter miljömärkningar. Skönhetsmedel köper jag på webbsidor med miljövänligt utbud. Jag försöker också att ta hand om det jag har så att jag slipper att köpa nytt. Vi har en egen hushållskompost. Där hamnar alla matrester, potatisskal mm.

– Trädgårdsavfall hamnar också där och jag mal ner grenar med hjälp av en kompostkvarn. Vi får jättefin kompostjord som ger både näring och jordförbättring till trädgården. Vi har bil, men jag försöker undvika att köra slentrianmässigt, utan cyklar och åker buss istället. I sommar ska vi få vår nya bil som går på biogas. Jag hittar hela tiden nya områden där jag kan förbättra mig. Sedan är jag också engagerad i föreningen Medveten Konsumtion som driver Ekoguiden – en guide till eko och reko. Jag har startat en lokal redaktionsgrupp i min hemkommun Tyresö.En annan sak jag har gjort är att engagera mig politiskt.

Har du någon kärnfråga inom miljö som du brinner för?

– Många och jag får hela tiden nya idéer. Den senaste är det här med skräp som hamnar i naturen. Vi har nyligen skaffat en valp och när vi gör promenader i området ser vi en massa skräp, så vi har börjat plocka upp. Jag skulle också vilja engagera alla hundägare i att bara köpa komposterbara bajspåsar, så att om man råkar tappa dem i naturen, vilket lätt händer, så bryts de ner och finns inte kvar i en evighet.

Varför startade du din blogg?

– Jag gillar att skriva och hade funderingar på att börja blogga 2012. I samma veva kom jag och min familj med i ett projekt i kommunen med tio hushåll från Tyresö och grannkommunen Haninge, som skulle lära oss leva mer miljövänligt. Vi blev "Ekopiloter" och då började jag blogga om det.

Varför ska man läsa din blogg?

– För att få tips och pepping för att leva mer miljövänligt utan pekpinnar. Många läsare är väldigt engagerade och det är roligt att utbyta tankar och idéer. Jag skriver också om aktuella händelser inom miljö- och klimatområdet.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.