Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ekologiska Lantbrukarna sågar Jordbruksverkets förslag

Publicerad: 5 Juni 2012, 05:33

”Ett hot mot konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion, miljön och landsbygdsutvecklingen i Sverige.”


I går skrev Miljöaktuellt om Jordbruksverkets förslag om mål för ekologisk odling i Sverige till år 2020. Jordbruksverket, som haft i uppgift att analysera behov och utformning av nya mål för ekologisk produktion, kom i sin utredning fram till att målet om 20 procent ekologisk jordbruksmark, som inte kommer att nås som tänkt till nästa år, bibehålls till år 2020.

Ekologiska Lantbrukarna, som är en intresseförening representerade i 22 distrikt runt om i Sverige, är inte oväntat kritiska till att Jordbruksverket föreslår att regeringen alltså ska sänka ambitionerna. Man menar att det visserligen är bra att det fortsatt finns ett mål för ekologisk produktion, men man anser att målet som nu föreslås är alldeles för lågt satt.

– Jordbruksverket nämner ekoproduktionens fördelar för miljö, djur och landsbygd, men inget om marknaden, vare sig den inhemska eller Sveriges potential som exportland av ekologiska livsmedel. Den låga ambitionsnivån gör att vi riskerar att öka importen istället för att ta tillvara affärsmöjligheter för ekologisk mat. Ett högt ställt ekomål bör vara en näringspolitisk strategi för tillväxt i svenskt lantbruk och livsmedelsindustri, säger Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna, i ett pressmeddelande.

Ekologiska Lantbrukarna anser att förslagen innebär ”ett hot mot konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion, miljön och landsbygdsutvecklingen i Sverige”, och att regeringen med Eskil Erlandsson i spetsen därför borde tänka till en extra gång innan man fattar beslut i frågan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.