Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekologiskt och ”naturligt”– ingen garanti för säkrare hudvård

Publicerad: 20 december 2017, 08:20

Att skönhetsprodukter marknadsförs som ekologiska eller ”baserade på naturliga råvaror” är ingen garanti för att de är mer skonsamma mot huden. Det visar en ny undersökning.


När Konsument Göteborg undersökte 29 ekologiska eller ”naturliga” produkter fann man ämnen som Naturskyddsföreningen listar som allergiframkallande i 9 av dem. EU ställer hårda krav på vad som får kallas för ekologiska livsmedel, men några sådana regler finns inte för hudvårdsprodukter. Istället finns olika certifieringar som ska hjälpa kunderna att hitta rätt i djungeln av kosmetiska produkter. Men certifieringarna ställer olika kriterier och en del av dem garanterar inte att produkten är helt fri från allergiframkallande ämnen.

Enligt de lagar som reglerar hur marknadsföring får göras  finns en skillnad mellan naturliga och ekologiska ingredienser. Vatten är till exempel ett naturligt ämne och en produkt som innehåller mycket vatten kan kallas ”naturlig”. Men det säger ingenting om de övriga ingrediensernas egenskaper. Enligt Konsument Göteborg finns inga garantier för att hudvårdsprodukter som marknadsförs som eko eller naturliga är bättre ur varken allergi-, miljö eller hudvårdsynpunkt och man uppmanar därför kunder att vara skeptiska och ställa många frågor när de shoppar hudvård.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.