Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekologiskt odlade ärtor och vete sämre för klimatet enligt ny studie

Publicerad: 13 december 2018, 14:38

Foto: Wikipedia/Pelle Fredriksson (SLU)

Ekologiskt odlade ärtor och vete kan ha större indirekt klimatpåverkan än om de är konventionellt producerade. Detta på grund av att det krävs större markarealer, enligt en ny studie. Andra studier visar att ekologiskt är positivt för andra viktiga miljömål, exempelvis bevarande av biologisk mångfald och minskad användning av den ändliga resursen fosfor.


Skördarna per hektar tenderar att vara lägre vid ekologisk produktion av ärtor och vete än vid konventionell produktion, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling, enligt en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature. Ett internationellt forskarteam, där Chalmers-docenten Stefan Wirsenius ingår, menar att den ökade markanvändningen kan innebära att klimatpåverkan är högre i den ekologiska produktionen.

”Ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade, visar vår studie. För svenskt ekologiskt vete är skillnaden ännu större, nära 70 procent”, säger Stefan Wirsenius i en kommentar.

Studien fokuserar inte på ekologisk matproduktion specifikt utan undersöker indirekta effekter av markanvändning. Forskarna har utvecklat ett index som mäter alternativnyttan av markanvändningen ur klimatsynpunkt genom att jämföra olika klimatåtgärder, såsom återskogning, ändrade dieter och produktion av biodrivmedel. Just återskogning är något som förutsätts i många framtidsscenarier för att bromsa klimatförändringen, vilket väger till nackdel för biodrivmedel och den ekologiskt odlade maten.

”Större arealanvändning i ekologisk odling leder indirekt till stora koldioxidutsläpp från avskogning”, säger Stefan Wirsenius.

Detta gäller även för svensk mark, menar Stefan Wirsenius, eftersom världens matproduktion hänger ihop via handel. Om vi använder mer mark för samma mängd mat bidrar det alltså till avskogning i andra delar av världen.

Argument för ekologisk odling är bland annat att den inte använder konstgödsel och syntetiskt framställda bekämpningsmedel. När det gäller kött handlar det även om bättre djurhållning och mer restriktiv användning av antibiotika.

Ekologiskt jordbruk kan därför vara positivt ur andra miljöaspekter, exempelvis för bevarande av biologisk mångfald genom minskad spridning av naturfrämmande ämnen i miljön, enligt en litteraturstudie från Livsmedelsverket. Myndigheten konstaterar även att användningen av fosfor, som är en ändlig resurs, är lägre i ekologisk odling då konstgödsel inte används.

Och om man ser på livsmedlens klimatpåverkan ur ett större perspektiv är just kött som står för den största andelen livsmedelsrelaterad klimatpåverkan. På global nivå står animalieproduktionen för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

En stor internationell studie som presenterades i höstas pekade på tre åtgärder som är nödvändiga för att kunna livnära jordens befolkning i framtiden: mer växtbaserade ”flexitarianska” dieter, bättre metoder för att producera livsmedel samt en halvering av matsvinnet världen över.

Förtydligande: Den ursprungliga versionen av den här artikeln gav intryck av att den vetenskapliga studien i tidskriften Nature fastslår att all ekologisk mat är sämre än konventionellt odlad mat. Nature-artikeln säger emellertid inget generellt om klimatavtrycket av ekologisk mat, utan att ett par ekologiskt odlade produkter ger en indirekt större klimatpåverkan än om de är konventionellt odlade. Artikeln har därför uppdaterats för att återspegla detta.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.