Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekomat: Efterfrågan lyfter – då dras anslaget in

Publicerad: 3 juli 2014, 04:06

När stigande efterfrågan på ekologiskt tömmer butikshyllor drar regeringen in pengarna som kan fylla dem.


Ämnen i artikeln:

CoopMiljöaktuelltNaturskyddsföreningen

Förra året ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med 15 procent enligt dagligvaruhandeln. Till exempel såldes 20 procent fler ekobananer än året innan. Men istället för att stödja ökad produktion för att möta den ökade efterfrågan har regeringen dragit in det statliga anslaget till länsstyrelserna för ekologiska rådgivare, som är en nyckel till att få fler att ställa om.

– Det enda sättet att få bönder att ställa om är att visa att det är lönsamt, genom det goda exemplet och genom ekologisk rådgivning. Det har funnits kostnadsfritt via länsstyrelsen. Det togs bort i år, berättar Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för Ekologiska lantbrukarna för Miljöaktuellt under ett seminarium på politikerveckan i Almedalen arrangerat av dem och Svenska Naturskyddsföreningen.

De indragna tjänsterna har till viss del tagits över av Hushållningssällskapet men är alltså inte längre gratis. Unga ekobönder som deltog i seminariet pekade ut den ekologiska rådgivningen till den enskilt viktigaste faktorn för att få bönder att sadla om till ekologisk produktion.

Uppsvinget för ekologiskt följer på flera kampanjer såsom Naturskyddsföreningens ”byt till eko” och Coops ”veckans ekologiska”. Carl-Erik Ehrenkrona vill nu se tydliga politiska signaler till ekojordbrukare och ökade miljöstöd.

– De fyra procent som idag köper ekologiskt kan inte ensamma betala hela den miljönytta som producenterna idag skapar för hela samhället.

Men även om inte alla slags ekologiska livsmedel är ekonomiskt lönsamma att producera idag så ligger avkastningen enligt honom på 90-95 procent jämfört med den från konventionella skördar.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.