Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekomat löser inte framtidens utmaningar

Publicerad: 12 mars 2014, 10:15

Att satsa på ekologisk odlingen är inte en framkomlig väg om vi vill klara av de utmaningar som världen står inför idag. Det menar europaparlamentarikern Marit Paulsen (FP) som tidigare varit en av ekomatens främsta förespråkare.


Att satsa på ekologisk odlingen är inte en framkomlig väg om vi vill klara av utmaningar som världssvälten, klimatförändringar, den biologiska mångfalden och frågan om rent vatten. Det menar europaparlamentarikern Marit Paulsen (FP) som tidigare varit en stark förespråkare för just ekologiskt odlad mat.

På SVT debatt kommenterar Paulsen den granskning som SVT gjort, och som visar att den förra regeringens mål om 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor inte har uppnåtts.

Paulsen menar att målet om 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor måste ställas mot de mål som är  verkligt viktiga för samhället, nämligen att föda världens växande befolkning och samtidig värna om miljön.

På 30 års sikt måste vi öka jordens matproduktion med 70 procent, samtidigt som andelen odlingsbar mark kommer att minska, liksom tillgången på vatten. Bristen på ämnen som fosfor kommer dessutom  att leda till att vi måste dra ner på konstgödsel, samtidigt som klimatförändringarna kommer att göra många områden där vi idag odlar obrukbara skriver Paulsen.

Detta innebär att vi måste utveckla ett effektivt precisionsjordbruk som ger högre skördar, samtidigt  som det tar mindre resurser i anspråk skriver Paulsen.

Lösningen på problemet, menar hon, är inte  ekologisk odling eftersom den typen av jordbruk har exakt samma miljöpåverkan per kilo producerad mat som det konventionella jordbruket, trots att skördarna är mellan 25 och 50 procent lägre per hektar.

Avslutningsvis skriver Marit Paulsen att ekologiska produkter kan vara en viktig nischmarknad, men ekomat kommer aldrig att klara problem som världssvälten, klimatförändringen, det friska vattnet och den biologiska mångfalden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.