söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekonomisk kris för Klimatkonventionen

Publicerad: 28 augusti 2020, 09:37

FN:s klimatkonvention som ansvarar för de årliga COP-mötena är i ekonomisk kris sedan många medlemsländer i år inte har betalat avgiften till organisationen. Foto: Douglas Y, Flickr

När världen drabbats av pandemin har klimatarbetet fått stå åt sidan. FN:s klimatkonvention hade vid halvårsskiftet bara fått in hälften av de årliga medlemsavgifterna.

Ämnen i artikeln:

Klimatkonventionen

BA


FN:s klimatarbete inom Klimatkonventionen, UNFCCC, har gått på lågvarv under pandemin, med reserestriktioner och inställda klimatmöten. Nu tornar ännu ett problem upp då det är stora hål i kassan. 

Under pandemin har Klimatkonventionens många länder låtit bli att betala medlemsavgiften. Problemet uppstod redan i mars då Klimatkonventionen kunde konstatera att det vid den tidpunkten saknades över 300 miljoner kronor, jämfört med samma tidpunkt 2019. 

I en nyligen publicerad promemoria går Klimatkonventionen igenom det ekonomiska läget och skriver bland annat:  

”Vissa medlemmar har informerat sekretariatet om att uteblivna eller försenade betalningar beror på en ekonomisk osäkerhet, i och med kostnader kopplade till hanteringen av Covid-19.”

Vid halvårsskiftet blev läget mer akut då Klimatkonventionen endast fått in 48 procent av sitt kärnbidrag för 2020.

Klimatkonventionen har sedan dess kontaktat 34 större bidragsgivare, länder som inte betalat och som bedöms var lindrigare drabbade av pandemin och vädjat till dem att ta sitt ansvar. 

I Klimatkonventionens årsredovisning för 2019, som publicerades förra veckan, skriver både FN:s generalsekreterare António Guterres och Klimatkonventionens verkställande sekreterare Patricia Espinosa att pandemin inte får avleda uppmärksamhet från klimatkrisen. Att detta i stället är ett tillfälle till nystart och att en återhämtning efter pandemin måste ha ett tydligt klimatfokus i hela världen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev