Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ekonomiska effekter av corona gör klimatfrågan ännu mer brännhet”

Publicerad: 20 mars 2020, 09:27

En ny rapport granskar 332 av världens mest högutsläppande bolag. Glöm inte den pågående gröna omställningen bara för att vi nu går igenom en annan kris, menar organisationen bakom rapporten.


Glöm inte den pågående gröna omställningen bara för att vi nu går igenom en annan kris. Det budskapet riktar Transition Pathway Intiative till världens investerarkollektiv när de i dag släpper sin sammanvägningsrapport, som pekar på en alldeles för långsam klimatomställning bland världens mest högutsläppande bolag.  

– Corona-krisen och dess ekonomiska konsekvenser gör att den här frågan blir ännu mer brännhet. Vi har nio år kvar till 2030. Vi som jobbar med de här frågorna vet att om vi inte har satt ner foten ordentligt kring klimatomställningen så står vi inför en jättebesvärlig situation, säger Nadine Viel Lamare, director på Transition Pathway Initiative.

I rapporten granskas 332 av världens mest högutsläppande bolag. Bolagen som granskas är de största utsläpparna inom industri-, energi- och transportsektorn. De har en avgörande roll för att målen i Parisavtalet ska kunna nås, men utvecklingen i sin helhet ligger långt ifrån i linje med Parisavtalet. 

– Det är väldigt bekymmersamt att vi fortfarande har så otroligt många bolag som över huvud taget inte ens ligger i linje med de löften som världens regeringar har gett under Parisavtalet som tar oss mot en 3 till 3,5 grader varmare värld, säger Nadine Viel Lamare.

Hon berättar att rapporten ändå visar på en positiv rörelse, om än otillräcklig, med fler bolag som blir bättre på att redovisa sin klimatpåverkan och sätta klimatmål. Men Nadine Viel Lamare är orolig för att den pågående corona-krisen riskerar att påverka den här utvecklingen negativt. På kort sikt innebär nedstängningen av ekonomin att växthusgasutsläppen minskar, men samtidigt finns en betydande risk för kommande utträngningseffekter för pengar som behöver gå till investeringar i grön omställning. 

– Det gör att investerarnas roll att påverka bolagen blir ännu viktigare. När den största krisen av corona har lagt sig måste investerare fortsätta hålla den här dialogen med bolagen. Annars finns det en stor risk att vi tappar fart i den gröna omställningen, säger Nadine Viel Lamare.

Läs rapporten från Transition Pathway Initiative 

 

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News