fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ekosystemen kraschar i östra Ukraina”

Publicerad: 18 december 2014, 12:18

Artilleribeskjutningen har startat över 3000 skogsbränder. Men det största hotet kommer från översvämmade gruvor, rapporterar Kyiv Post.

Ämnen i artikeln:

GruvbrytningGruvor

Det är inte bara människor som går under i det stridshärjade östra Ukraina. Hela ekosystem håller på att rämna. Den massiva artillerielden som startade i somras har bränt ut skogar och förgiftat luften, rapporterar Kiev Post.

Över 3000 skogsbränder har härjat i Donbass-regionen. Två stora naturreservat och 33 parker har förstörts. Mer än 17 procent av området är utbränt, enligt uppgift från miljöorganisationen Environmental People Law.

Luften är fylld av farliga ämnen från utbränd ammunitionen, med hälsofarligt höga halter av svaveldioxid, kvävedioxid och koloxid, ämnen som kan orsaka halsirritation, bränner i ögonen och försvagar kroppens motståndskraft.

Konsekvenserna av förödelsen kommer att bli mera ödesdigra för människorna än för naturen själv, säger företrädare från Environmental People Law.

Men det allra största miljöhotet kommer från översvämmade gruvor. Cirka 100 gruvor på den sida som kontrolleras av separatisterna har övergivits i kriget och det kontaminerade gruvvattnet riskerar att rinna ut i floder och vattendrag.

Det hotar att förgifta floden Siverskij Donets som är regionens största källa för dricksvatten och som rinner vidare ut i Don och Azovska havet.

TV-kanalen ukrlife.tv rapporterar om stigande nivåer av radioaktivt gruvvatten i närheten av Yunkom-gruvan där Sovjetunionen genomförde en provsprängning av atomvapen 1979.

I gruvan Oleksandr-Zakhid finns ett lager med över 50 ton  klorerade aromatiska kolväten (monochlorbenzol) , som blandats upp med andra farliga ämnen och som nu när man slutat pumpa bort vatten  riskerar att nå upp till marknivån och skapa ett giftmoln.

 Länk till Kyiv Post

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev