Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ekotransport 2019 ställer 10 krav på politikerna

Publicerad: 8 maj 2019, 12:34

Konferensen Ekotransport skickar tio förslag till riksdag och regering

Foto: Pax Engström

På konferensen Ekotransport fick deltagarna ge input till hur transportsektorns klimatmål ska uppfyllas. Tio punkter framförs nu till riksdag och regering.


När konferensen Ekotransport genomfördes på onsdagen var det inte bara aktivitet på scener och i utställningsmontrar. För första gången kunde alla deltagare ge input till en unik deklaration från konferensen som kommer att överlämnas till riksdag och regering.

Där slås bland annat fast att det är viktigt att långsiktigt involvera aktörerna i omställningen, att alla myndigheter ska utgå från klimatmålen i sin planering och att alla lösningar ska konkurrera på lika villkor – med samma hållbarhetskrav på fossila drivmedel som på förnybara drivmedel och elbilsbatterier.

Efter att Åsa Romson på konferensen presenterat ett PM om att Sverige inte får förbjuda fossildrivna fordon , slog Ekotransport fast att man vill se utfasningsplaner för det fossila bränslena. Mötet lyfte också fram vikten av att inkludera befintliga bilar, fartyg och andra transportslag som måste ställas om för att 2030-målet ska nås. Offentlig sektor betonas; upphandlingen kan bli en stark kraft men har för svag styrning – och i nuläget finns inte ens en aktuell miljöbilsdefinition. Konferensen anslog ett hela landet-perspektiv, där en förbättrad och utbyggd järnväg även norr om Stockholm prioriteras, och där järnvägen inte finns, som i Norrlands inland, bör flygplatserna bli “piloter” för elflyg.

Övergripande lyftes att det måste bli lättare att göra rätt. Till exempel bör den med elbil få “rätt att ladda” i sin fastighet och den som vill ta körkort i en elbil få ett fullvärdigt körkort. Det lyftes också fram att vi nu har så bråttom i klimatfrågan att vi inte har tid eller råd att avstå från att använda befintliga resurser; biogas facklas eftersom efterfrågan är för liten och för drivmedel från jordbruket sätter EU ett tak för vad Sverige får tillgodoräkna sig. För att kunna använda allt på elsidan måste effekt-flaskhalsar byggas bort.

Slutligen lyfte Ekotransport deltagare fram att näringspolitiken ska utgå från klimatmålen, med minskad risk att omställningen försvåras av näringspolitiska mål.

Läs hela deklarationen från Ekotransport 2019

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.