Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbil orsakade inferno

Publicerad: 14 oktober 2013, 10:51

En elbil började brinna i går morse i ett parkeringshus i Helsingborg. 75 personbilar blev rök- och sotskadade.


Branden som inträffade i ett parkeringshus i Helsingborg igår morse rök och sotskadade sammanlagt 75 personbilar, fyra husvagnar och tre husbilar. Tre bilar, däribland elbilen blev totalt utbrända. Elbilen som var av äldre modell, var inte på laddning när den började brinna, enligt Lennart Nilsson, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten i Helsingborg, skriver Sveriges Radio.

Enligt Peter Georén, forskare vid KTH Transport labs där man bland annat bedriver forskning kring elbilar, är detta en av de första elbilbränderna i Sverige.

– Det här är nog den första och kanske den som fått störst konsekvenser eftersom den ägde rum i ett parkeringshus. Jag tror att det är ovanligt eftersom det finns så få elbilar i Sverige. Min bedömning av olyckan är att om det hade varit en vanlig bil som hade brunnit hade skadorna blivit än värre. Värre konsekvenser, det hade brunnit längre och betydligt mer värme hade bildats, Peter Georén till Sveriges Radio.

Polisen misstänker inte att branden är anlagd.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.