Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Elbil skriver egen version av Kerouacs ”On the road”

Publicerad: 7 april 2017, 05:42

För att skapa uppmärksamhet runt elbilar har biltillverkaren Renault tidigare lanserat ”Elbnb”, ett Airbnb för bilar. Nu låter man elbilen Zoe författa en egen reseskildring.


Syftet med kampanjen är att visa att en modern elbil som Zoe, med en räckvidd på 40 mil, fungerar utmärkt för att göra en roadtrip.
– Vi ville visa vad en räckvidd på 400 km betyder i sverige idag. Det betyder ju att det blir betydligt enklare att ha elbil i vardagen, men också att man kan ta sin elbil på en roadtrip, säger Lars Höglin, projektansvarig på Renault till Aktuell Hållbarhet.

Med hjälp av AI (Artificiell Intelligens) ska Zoe skapa en egen tolkning av Jack Kerouacs ”On the Road”. Zoes berättelse komponeras i realtid och baseras på data som bilen samlar in. Genom att kombinera information om körförhållanden, omgivningar och bilens passagerare skapas en berättelse som är personlig för varje ny förare.
– Rent teknikmässigt började vi med att tolka boken med hjälp av artificiell intelligens, sedan byggde vi ett system som plockar upp information om bilen och omgivningen med hjälp av sensordata. På så vis byggs en unik berättelse varje gång bilen körs.

Vem kör bilen?
– Nu erbjuder vi journalister att köra men förhoppningen är att även andra ska få prova. Men anledningen till att vi gör den här kampanjen är ju att vi vill dramatisera upplevelsen och uppmärksamma att man köra långt med moderna elbilar.

I ”On the road” har huvudpersonerna en ganska dekadent livsstil, hur återspeglas det i Zoes version?
– Det har du rätt i men man ska komma ihåg att boken är 60 år gammal. Det finns saker i boken som vi inte står bakom eller håller med om, men vi vill komma åt den här grundkänslan och frihetskänslan som handlar om kompisars vänskap och en roadtrip som aldrig tar slut. Vi tyckte att det behövdes en modern tolkning av 2017 års roadtrip.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.