torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbilar på bred front under Detroit-mässan

Publicerad: 12 januari 2009, 10:45

Tillverkarna tävlar om att visa upp flest elbilar som nästan är klara för produktion.


På bilsalongen i Detroit turas de stora tillverkarna om att visa upp elektriska bilar. Några leveransfärdiga vagnar är det inte fråga om, men konceptbilarna uppges vara färdiga för marknaden inom ett par år.

Toyota visar FT-EV som ska säljas i USA 2012. Bilen, som delar plattform med Iq Urban, ska i elutförande ha en räckvidd på drygt 80 kilometer. Men hybriderna är inte ett avslutat kapitel för Toyota inom några år, bilarna kommer även fortsättningsvis att vara i fokus, enligt företaget.

Krisdrabbade Chrysler lanserar fem elbilar på salongen. Jeep Wrangler, Jeep Patriot EV och minivanen Town & Country EV är kända sedan tidigare. Den femte bilen är Chrysler 200C EV som delar drivlina med de övriga bilarna vilket betyder bakhjulsdrift. Bilarna ska ha en räckvidd på mellan 240 och 320 kilometer. 2010 ska en av modellerna finnas på marknaden och 2013 ska tre bilar hunnit bli klara, enligt Chrysler.

Från Ford ska en eldriven van komma 2010. Den utlovade räckvidden på en laddning är 160 kilometer. En bil i samma storleksklass som Focus ska komma året därpå och totalt är fyra bilar under utveckling för lansering under de närmaste åren. Går det som Ford tänkt sig ska företaget sälja mellan 5.000 och 10.000 elektriska bilar årligen när försäljningen startar.

Japanska Nissan planerar säljstart för elbilar i USA redan 2010 för att två år senare marknadsföra bilarna globalt. De tidiga elbilarna från Nissan ska enligt företaget vara små men större fordon, även ”mindre komersiella” fordon är aktuella, enligt New York Times.

Cadillac skryter med lyxigt el-koncept i Detroit

Från GM kommer beskedet att laddhybriden Chevrolet Volt fortfarande ska börja säljas i november nästa år. Det stora numret från GM är ett Cadillac-koncept som kommer att dela teknik med Volt.

– Den låter inte som någon annan Cadillac, den låter inte alls, den är elektrisk. Utrustade med vår Volt-teknik som kommer att sprida sig i våra bilar i olika former, sa GM:s Bob Lutz, enligt Automotor & Sport, vid presentationen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev