Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbilen debuterar i vårsolen – i Hong Kong

Publicerad: 26 februari 2009, 13:49

I maj börjar Mitsubishis I-miev rulla i skarpa prov – i Kina. Men en bil hittar till Sverige i april.


Först nästa år dar Mitsubishi igång tillverkningen på allvar av den lilla I-miev. Men åtskilliga prototyper har rullat i Japan under ett år, de flesta testkörda av elproducenter. Det räcker ju inte med elbilar, det behövs laddningsstationer också. Och bra batterier. När försäljningen väl startar bjuder finansiminstern på skatten under fem år, skriver Folkets Dagblad.

Redan nu har Japans enda fabrik som klarar massproduktion av litiumjonbatterier, Yuasa, dragit igång tillverkningen av planerade 200.000 batterier per år. Åtminstone åtta elbolag har testat och förbereder att bygga infrastrukturen för bilar med nollutsläpp.

Låg tyngdpunkt ska se till att älgtestet inte skapar problem

Hongkong blev först utanför Japan att skriva en avsiktsförklaring om att dra igång tester. Meningen är att skaffa erfarenheter av elbilens kapacitet och krav. Kapaciteten är så pass känd att tillverkaren lovar normal laddning ur vägguttaget på sju timmar och snabbladdning till 80 procent på under en halvtimme.

Toppfarten är 150 km/h och räckvidden 16 mil – sannolikt inte i 150 knyck. Bilen är ett kompakt fyrsitsigt och 3,5 meter långt högbygge. Enligt Mitsubishi kommer accelerationen hos bilen med sitt vridmoment på 180 Nm att vara 30 procent snabbare än en konventionell bil vid 40 – 60 km/h. Driftskostnaden beräknas bli omkring en krona per mil.

Bilen har hjulen ända ute i hörnen och batterierna placerade under golvet. De ger låg tyngdpunkt. Ingen risk för pinsamma vurpor som drabbade en liknande tysk småbil för några år sedan.

Försäljningsstart för Mitsubishi Miev i Sverige är planerad till 2010.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.