tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbilen, en tystlåten stealthmördare

Publicerad: 13 januari 2009, 11:49

Elbilar låter inte. Det kan bli farligt i längden för dem som måste lyssna sig till var bilarna finns.


Den nya elbilen/hybridbilen/bränslecellsbilen kan bli samhällets räddning på flera sätt. Den luktar inte och den bullrar inte. Däcken brusar visserligen mot vägbanan, men i övrigt är den tämligen ljudlös. Den kan bli synnerligen farlig i storstadstrafik där många av oss vant oss vid att lyssna oss fram till varifrån bilar kommer, med vilken fart och hur nära de är. En undersökning vid Universitetet i Kalifornein i Riverside har kommit fram till att elbilar kan komma 40% närmare blinda än bensinbilar, utan att dessa reagerar.

Får jag be om störssssta mojliga tyssstnad!

Problemet har varit uppenbart länge. Elbilsförare som författaren talat med, bekräftar detta. Man får vara betydligt mera uppmärksam mot fotgängare och tuta lite oftare när man kör elbil, eftersom folk tenderar att gå rakt ut på vägen när inget hörs. Panikbromsningarna blir flera när bilen blir ljudlös. Det är inte otänkbart att detta kan komma att påverka förarutbildningen, på ungefär samma sätt som skillnaden mellan manuellt växlade och automatväxlade bilar gör idag.

2008 träffades en amerikansk man av en elbil och avled, för att han inte hört den. Problemet uppmärksammades redan 1999 av den amerikanska blindföreningen National Federation of the Blind och man har nu uppvaktat kongressen om lagstiftning som ska tvinga elbilar att ha ett minsta ljud. Är detta ett fall bakåt eller framåt? I vilket fall som helst har det tvingat fram Pedestrian Safety Enhancment Act of 2008 (H.R. 5734) vilken, om den går igenom, kan tvinga biltillverkarna att åtgärda problemet.

Absolut ljudlös – den ultimata mördaren

Ljudet behöver inte vara lika högt i alla riktningar. Det räcker med om det riktas åt det håll bilen rör sig, exempelvis framåt. Om den svänger kan det räcka med att rikta ljudet åt det håll bilen svänger, har studenter vid Stanford visat.

Men vad ska den låta som? Det finns massor av förslag. Det naturligaste vore ljudet av en bilmotor, men det är inte nödvändigtvis det bästa. Kanske ett elektriskt surrande a la ljussvärd eller någon annan SF-ljudeffekt vore lika bra? Man har föreslagit olika hotande ljud, som till exempel ljudet av uppretade getingar, som alla vet är en varningssignal. Men det skulle förmodligen bli otrevligt i storstadsmiljö, eftersom det inte finns någonstans att fly.

Bilindustrin har rutin på att förse sina produkter med karaktäristiska ljud. De lyckas säkert även denna gång, såvida inte du kommer upp med det optimala billjudet först. Fast i Sverige blir det väl "kommunalprassel". Och tänk vilka kontroverser det kan bli om bilar tvingas att låta olika i olika länder, ungefär som med de svenska, ständigt tända halvljusen.

Varför inte ett användardefinierat ljud? Bilens exo-ljudanläggning skulle väl kunna spela MP3-filer och sen är det upp till användaren att spela det ljud han behagar. Mja, meloditutor är förbjudna i Sverige, utom för Hemglass märkligt nog, men eventuellt skulle trafiken kunna bli full av hårdrock, flygplanskraschar och symfoniorkestrar om man inte sätter någon slags standard.

Läs mer på http://quietcars.nfb.org

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev