Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Elbilen ska ersätta fossilstinna bilar”

Publicerad: 17 Februari 2009, 06:43

Ut med bensinbilarna. In med elbilar. Det är uppmaningen från infrastrukturminister Åsa Torstensson.


– Det är dags att öka takten med att ersätta de fossilstinna bilarna mot mer miljövänliga och där ser jag elbilen som en viktig pusselbit, kommenterar hon.

Därför har regeringen gett Energimyndigheten, i samverkan Energimarknadsinspektionen, Transportstyrelsen och Vägverket, i uppdrag att samlat kunskapsunderlag om marknaden för elbilar och laddhybrider.

Teknikläget för den förväntade utvecklingen samt infrastruktur med laddningsstationer ligger i fokus för studierna. Myndigheten ska också föreslå vilka styrmedel som kan vara lämpliga för att stimulera att fler väljer el- eller hybridbil samt hur det ska bli fart på utbyggnaden av laddinfrastrukturen.

– Elbilen är inte science fiction. Elbilen finns här och nu och med utkomsten av vårt beslut har elbilen förutsättningar att mycket snabbt rulla ut på marknaden, säger Åsa Torstensson.

Hennes förhoppning är att projektet ska genomföras i nära samarbete med bilindustrin, el-distributörer, elproducenter, konsumenter samt kommuner och myndigheter.

Våren 2009 ska Energimyndigheten lämna in sina kloka tankar till Näringsdepartementet.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.