Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbilen större miljöbov vid tillverkning

Publicerad: 30 mars 2015, 08:56

Granskning av elbilens koldioxidutsläpp.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 29 mars.

Elbilen ger stort koldioxidavtryck – räknat på utsläppen från själva tillverkningsprocessen. Det skriver motorjournalisten Lasse Swärd (DN) om resultaten från en studie gjord av det tyska certifieringsinstitutet TÜV SÜD.

Studien visar att går det åt 5,5 ton koldioxid för att tillverka en vanlig bensindriven Mercedes B-klass 180. Tillverkningen av en eldriven Mercedes av samma modell ger upphov till 10,1 ton koldioxid.

I driftsfasen ser kalkylen annorlunda ut.  Om bilen kör 16 000 mil släpper den bensindrivna modellen ut 23,8 ton koldioxid jämfört med 0,2 ton koldioxid för elbilen. Det förutsätter att elbilen tankas med grön el – en mix av fossil och förnybar el, som är vanligt på kontinenten, ger upphov till 11,9 ton utsläpp.

Elbilen kommer enligt beräkningarna att släppa ut mindre koldioxid än bensinbilen om man lägger ihop tillverkning och driftsfas i en livscykelanalys – 64 procent mindre än bensinbilen om den körs på grön el och 24 procent mindre med blandad strömförsörjning.

Studien från TÜV SÜD har gjorts på uppdrag av Mercedes.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.