söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbnb låter svenskar dela elbilsladdning

Publicerad: 15 juni 2016, 07:52

Så kan antalet laddstationer öka med flera tusen procent.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Bilföretaget Renault väljer nu att starta delningstjänsten Elbnb i Sverige. Tjänsten uppges vara ”en social marknadsplats där vem som helst kan dela sin el med elbilsförare runt om i landet”. Initiativet startar efter resultatet från en Sifo-undersökning som Renault låtit göra och som visar att varannan svensk anser att bristen på laddstolpar är ett hinder för att köra elbil. Lika stor andel av svenskarna uppgav dessutom att de skulle kunna tänka sig att erbjuda en laddplats för elbilsförare i sitt hem.
Renault berättar att företaget bara initierar tjänsten och att det sedan är tänkt att den ska drivas ideellt. Renault lämnar också till användarna att göra upp om eventuella laddtider och ersättningar.
”Svenskarna är vana vid delningsekonomi med alltifrån bilar till lägenheter. Efter samtal med både privatpersoner och politiker ser vi att initiativet tas emot väl, svenskarna verkar redo att även dela sina eluttag”, säger Renaults projektledare Lars Höglin i en kommentar.
Totalt 54 procent i Sifo-undersökningens deltagare uppgav att de kunde tänka sig att låta andra ladda bilen på deras tomt eller parkeringsplats om möjligheten fanns. Intresset var större hos män än hos kvinnor och som allra störst bland yngre personer i åldrarna 15 till 34 år.

Läs mer om Elbnb

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev