Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elbussar redan vardagsmat i Frankrike

Publicerad: 27 februari 2009, 13:46

Små elbussar ordnar lågtrafiken i Cannes, samtidigt som de sparar miljön.


De kommunala transporterna i den franska staden Cannes på franska azurkusten sköts av bussbolaget Bus Azur. De har kommit på både hur man ska lösa lågtrafikproblemet med de allt för stora och dyra dieselbussarna och samtidigt spara miljön. Cannes centrala delar betjänas av elbussar, sk É-lo på 5,3 meter.

Bussarna är ovanligt korta och tar bara 22 passagerare. Det räcker bra i lågtrafiktid i en stad där avstånden inte är större än i Södertälje ungefär. Den tar sig lätt runt gathörnen även om gatorna är smala. É-lo kör en slinga på totalt 4 kilometer och uppnår en maxhastighet på 33 km/t, farfarsfart som fransmännen kallar det, på grund av de många stoppen, men det är det som elfordon är bra på. Varje buss har två uppsättningar batterier som väger 700 kilo vardera. Vid middagstid åker de in och byter batteriapck.

Den lilla plutt-bussen är 5 meter lång och absolut ljudlös. Det är anledningen till mina bilder inte är tipp-topp. Den hörs helt enkelt inte, så en ovan svensk blir överraskad och hinner inte slänga upp kameran i tid.

Ett franskt problem

Ett gammalt franskt teknikproblem har dessutom fräschats upp betydligt. Om inte en fransman vill göra något själv, kan det alltid lösas med teknik.

Hundbajsuppsamlaren är en vanlig syn på franska gator. För några år sedan hade han utrustats med scooter och dammsugaranordning som användes till att suga upp bajset med. En apparat på pakethållaren tog emot soporna och spolade dessutom ut vatten. Men det var lite av en prototyp.

Den moderne hundbajsuppsamlaren är utrustad med en strömlinjeformad lätt motorcykel, med uppsugningsrör på båda sidor för effektivare hantering. Det är intressant att se hur effektivt de här killarna kan leta fram spillning och eliminera den. Notera de blå slangarna, som leder ned spolvatten.

Läs mer om Cannes elbussar på: http://www.busazur.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.