Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Elcertifikat dödar unik öringstam

Publicerad: 1 Februari 2011, 11:40

Miljööverdomstolen ger klartecken för bygget av ett vattenkraftverk i Arjeplog strömmar.


Ämnen i artikeln:

ElcertifikatVattenkraft

Ett av landets mest populära fiskevatten kommer att försvinna när det småskaliga vattenkraftverket i Arjeplog strömmar byggs. Miljööverdomstolen har gett klartecken till miljödomen från i höstas och säger nej till överklaganden från myndigheter och sportfiskare.

– Vattenöknarna breder u
t sig och ytterligare en unik öringstam sjunger nu på sista versen. Kortsiktig ekonomisk vinning sätts före naturen och den biologiska mångfalden under ytan, det är beklämmande, säger Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström.

En viktig orsak till domen är att företaget blir lönsamt tack vare de gröna elcertifikat som sponsrar utbyggnaden av förnyelsebara energikällor – bland annat vattenkraft. Det är en extrakostnad som läggs på konsumenternas elräkning för att stödja övergången till en fossilfri elproduktion.

– De statliga subventionerna
genom elcertifikat har skördat ännu ett offer i form av naturligt strömmande vattendrag som försvinner. Detta går stick i stäv med vattendirektiv och miljömål och stick i stäv med alla vackra ord om turism och landsbygdsutveckling, säger Stefan Nyström.

Intresset för småskalig vatten
kraft har ökat sedan systemet med elcertifikat infördes. Genom subventionerna blir det mycket lönsamt att driva små kraftverk – ett förhållande som riskerar att rasera miljön i tusentals små vattendrag. Sportfiskarna kräver därför att den småskaliga vattenkraften lyfts ut ur systemet för elcertifikat.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

ElcertifikatVattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.