Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elcertifikatsystemet får svensk vindkraft att kollapsa

Publicerad: 20 januari 2010, 08:11

Vindkraftsprojektet Middelgrund är lagt på is. Orsaken: systemet med elcertifikat fungerar inte. Nu bromsar fler vindkraftssatsningar in.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Universal Wind Offshores vindkraftprojekt Middelgrund utanför Hallandskusten skjuts på framtiden. Middelgrund är landets näst största tillståndsgivna vindkraftprojekt.

Det är det andra stora stoppet på kort tid. Förra veckan meddelade Vattenfall att det största tillståndsgivna projektet, Kriegers Flak, i Östersjön läggs på is.

I bägge fallen anför projektörerna ekonomiska skäl till beslutet. Bankerna vill inte låna ut pengar till stora vindkraftsprojekt när de ser vad systemet med elcertifikat ger. Ersättningen är för låg, menar Matthias Rapp, vd på Svensk Vindenergi.
– Bankerna kan ju räkna, och de ser att det här i vissa fall kan vara lite skakigt, säger Rapp till Hallandsposten, och menar att den sammanlagda ersättningen för vindkraftsel i dag är cirka 10 procent för låg för att det hela ska gå ihop, säger han till tidningen Hallandsposten.

Middelgrund är tongångarna ungefär desamma.
– Vi har alla erforderliga tillstånd för att påbörja byggnationen. Men det är inte ekonomiskt försvarbart att göra det, säger Ola Gejervall, vd på Universal Wind Offshore som driver projektet, till Hallandsposten.

I Sverige har man länge hävdat att elcertifikat är det mest effektiva sättet att stödja utbyggnaden av förnybar energi. I Tyskland, och ett 50-tal andra länder, har så kallade inmatningstariffer använts med stor framgång för att få fart på den förnybara energiproduktionen. På näringsdepartementet tycker man emellertid att det Svenska systemet med elcertifikat är bättre än inmatningstariffer.
– Det är riktigt att feed-in tarifferna åtminstone i teorin ger förutsägbarhet åt marknadsaktörerna, men det sker till priset av i vissa fall mycket stora subventioner vilket riskerar att leda till att till exempel vindkraften inte byggs ut på det mest effektiva sättet och därmed ger mindre utbyte till högre kostnad, säger statssekreterare Ola Alterå till Miljöaktuellt.

Enligt Ola Alterå är det svenska certifikatsystemet mer kostnadseffektivt och ger en annan typ av stabilitet i utbyggnadstakten, liksom konkurrens mellan olika förnybara alternativ.
– Det finns för och nackdelar med båda systemen, men vi kommer ganska säkert att få bättre utbyte av vår potential för vindkraft i Sverige än vad vi fått med det tyska systemet – alltså mer miljönytta per satsad krona eller mer total förnybar elproduktion från samma investering.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.