fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Electrolux och Mälarenergi har gjort årets bästa hållbarhetsredovisningar

Publicerad: 28 september 2017, 11:54

Electrolux har gjort årets bästa hållbarhetsredovisning i kategorin ”Stora och medelstora företag”. I kategorin ”Offentliga verksamheter och icke vinstdrivande organisationer” gick priset till Mälarenergi. Det stod klart när Aktuell Hållbarhet på onsdagen delade ut priset Årets bästa hållbarhetsredovisning 2017.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Aktuell Hållbarhet har för andra året i rad delat ut priset Årets Bästa Hållbarhetsredovisning – ett pris som tidigare hette Börsens Bästa Hållbarhetsredovisning. Årets vinnare i kategorin ”Stora och medelstora företag” blev Electrolux och i kategorin ”Offentlig verksamhet och icke vinstdrivande organisationer” gick priset till Mälarenergi.

Båda årets vinnarredovisningar följer redovisningsramverket GRI G4. Ett verktyg som enligt Mälarenergi varit till stor hjälp för att hitta rätt frågor att berätta om.
– Vi har följt GRI G4 sedan vi gjorde vår första redovisning 2014. Utan GRI blir redovisningen lätt en säljprodukt som bara visar upp de positiva sakerna. Med GRI tvingas man redovisa också det som inte är fullt så bra, säger Katarina Hogfeldt Forsberg, hållbarhetschef på Mälarenergi.

Mälarenergi har också valt att tredjepartsgranska sin redovisning.
– För oss kändes det bra och tryggt med att få det rätt redan från början. GRI och hållbarhetsredovisning är komplext, en extern granskning säkrade kvaliteten.

Mälarenergis redovisning ansågs av juryn ge bra och relevant information som gav god insyn i bolagets hållbarhetsarbete. Juryn imponerades också av berättelsen om hur en lokal aktör påverkas av global utveckling och vilka möjligheter och utmaningar detta innebär.
– Det är viktigt att tänka igenom hur man presenterar saker. Det är en sak att bara rabbla upp information, men betydligt svårare att verkligen få folk att ta in och förstå informationen. Vi har under våra tre års hållbarhetsredovisningar till exempel gått från mycket text till mer bilder och diagram. En annan sak jag tycker är viktig är att läsarna ska känna igen sig i redovisningen år till år. Det måste finnas en kontinuitet i rapporteringen så att läsaren kan se hur olika områden utvecklas, säger Katarina Hogfeldt Forsberg.

Electrolux redovisning visade enligt juryn på ett effektivt sätt varför hållbarhetsprioriteringarna är väsentliga och hur dessa prioriteringar leder till både affärs- och samhällsnytta.
– Vi jämför oss med Samsung, LG, Whirlpool och Bosch och i vår bransch är det tydligt att vi har en mycket bredare ansats i hållbarhetsfrågorna, säger Henrik Sundström, vice president, group sustainability affairs, på Electrolux.

Electrolux hållbarhetsredovisning för 2016 är 120 sidor lång och det är naturligtvis relativt resurskrävande att ta fram underlaget bakom rapporten. Men enligt Henrik Sundström står det klart att en ambitiös hållbarhetsredovisning lönar sig i längden.
– Det lönar sig. Vi får ihop budskapet både internt och externt, men allra viktigast är nog den intern aspekten. Vårt stora mål och vår stora utmaning är att integrera hållbarhetsarbetet i verksamheten så att det inte blir något man pratar om på huvudkontoret. Det gäller att få med affärssektorerna på resan. Redovisningen är ett verktyg att få med sig alla att sluta upp bakom de mål och löften som presenteras där.

I Electrolux kategori ”Stora och medelstora företag” var juryn  inte helt enig när en vinnare skulle utses. Bland annat ifrågasattes varför Electrolux inte tydligare lyft problemet med konfliktmineraler, som är en viktig fråga för bolaget.
– Vi kommer att redovisa konfliktmineraler tydligare i den kommande rapporten. Vi har gjort en stor undersökning bland våra leverantörer där vi tagit ut ett antal komponenter och leverantörer där vi ser en ökad risk. Sen har vi gjort en fördjupad analys kring detta och det kommer vi att redovisa nu. Tyvärr blev denna undersökning något försenad och därför kom den inte med i årets redovisning, säger Henrik Sundström, global hållbarhetschef på Electrolux, till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev