måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elektriska motorvägar för alla ändamål

Publicerad: 25 januari 2010, 06:03

Varför är det bara privatpersoner som ska få åka elbil? Idén kan användas för varutransporter också.


Fördelarna med elbilar har vi pratat om till leda, men det har hittills bara gällt personbilar. För tyngre, längre transporter är tåget det enda el-alternativet. Tills nu, när professor Harry Frank vid Mälardalens högskola i Västerås har fått 100.000 kronor av Vägverket för att försöka fundera ut hur man skulle kunna använda elbilar för tunga lastbilstransporter. Problemet kommer belysas ur flera vinklar, som ekonomi, juridik, teknik och miljö.

Det är alldeles klart att vi kan glömma batteridrift på en gång. Den tekniska nivån är ännu allt för låg för det, men tråd-bilar kan vara en lösning. Trådbussar finns i många länder och klarar sig alldeles utmärkt. Världens längsta trådbussförbindelse går över en bergstopp på Jalta från flygplatsen i Simferopol till staden Jalta. Linjen är på hela nio mil och man har för länge sedan löst problemet hur ett fordon försett med strömavtagare ska kunna ta sig förbi ett annat som fått stopp på vägen. Det är sextiotalsteknik.

Gammal hederlig Skoda på vägen mellan Simferopol och Jalta.

Problemet ligger inte så mycket i att bygga el-lastbilar som i att elektrifiera de svenska motorvägarna. Det har företaget Svenska Elvägar AB tagit sig an i en förstudie sponsrad av Vägverket med denna motivation: ”Projektet syftar till att identifiera möjliga sätt att effektivisera den existerande infrastrukturen genom elektrifierade vägar med elektriska lastbilar. På så sätt kan man driva den långväga tunga trafiken med el. Genom att elmotorer är … osv osv… ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle. Elektriska vägtransportsystem och komponenter bedöms kunna vara en intressant framtida exportmöjlighet för svensk industri. Projekt ”Elektriska vägar” är en förstudie med syfte att identifiera möjligheter och utmaningar med elektrifiering av de tunga vägtransporterna.”

Gammal ellastbil i Stockholm från gissningsvis fyrti-femtiotalet.

Kunde man lösa problemet med el-motorvägar skulle fördelarna vara flerfaldiga, som högre energieffektivitet, mindre buller och lägre koldioxidutsläpp, kanske ned till siffror som bara ovan nämnda järnväg kan stoltsera med idag.

Kunde man få hela EU om att gå samman om en gemensam standard för luftledningar på motorvägar skulle fördelarna bli otroliga. Eu har trots allt gått samman om ett gemensamt säkerhetssystem för järnvägen, ERTMS, även om man tyvärr inte lyckats enas om värdet på högspänningen.

Läs om Svenska Elvägar: www.elvag.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev