Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elektroniken slår knut på sig själv

Publicerad: 21 november 2008, 09:13

Forskare i USA har utvecklat en teknik som gör det möjligt att producera elektroniska komponenter som kan vridas, böjas och töjas.


Elektronik kommer normalt på stela plattor som inte alls mår bra av att böjas, men nu har två amerikanska forskare presenterat en metod för att producera komponenter som kan vridas och böjas för att följa oregelbundna ytor. En sådan yta är den mänskliga kroppen så ett användningsområde forskarna hoppas på är elektronik som sys in i kläder.

Tekniken bygger på att kretsarna delas upp i moduler som är 100 kvadratmikrometer stora och som sedan binds samman med metallbryggor. Genom att lägga bryggorna i en sorts S-form gick det att få ett material som kunde vridas, böjas och töjas ordentligt.

Tekniken kan användas i olika typer av sensorer för medicinskt bruk eller för att mäta förmågan hos idrottsmän med mera. De två forskarna tänker dock gå vidare med tekniken på ett annat område. De tror att det går att göra nya flexiblare solceller som kan bli effektivare än dagen genom att de kan vridas runt olika ytor och därmed användas på ställen där det inte går att ha solceller idag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev