torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elevdemokrati med hållbarhetstema: ”Bra sätt att skapa engagemang bland eleverna”

Publicerad: 26 april 2023, 09:06

Alfred Rosengren och Cornelia Harnesk går på Ilandaskolan i Karlstad.

Foto: Anders Hellberg

Alfred Rosengren och Cornelia Harnesk från Ilandaskolan i Karlstad är två av eleverna som deltagit i kommunens satsning på ett elevborgarråd. Sedan starten i höstas har närmare 1 000 förslag på klimat- och miljöområdet tagits fram av ungdomarna. Och efter en workshop i förra veckan har 67 av de vassaste idéerna finslipats för att i dag, onsdag, överlämnas till ingen mindre än kommunstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I höstas skrev Aktuell Hållbarhet om Karlstads kommun som precis var på väg att dra igång en storsatsning på klimatområdet. Bland annat skulle rektorer och lärare klimatutbildas och även ett elevborgarråd skulle skapas där tanken var att barn i den kommunala förskolan och alla elever i den kommunala grundskolan skulle ges möjlighet att påverka kommunens klimat- och miljöarbete.

Intresset för att delta var uppenbarligen stort, för på bara några månader togs nästan 1 000 förslag fram av eleverna.

I förra veckan samlades också två representanter från varje skola i årskurs 4-9 för att medverka i en stor workshop för elevdemokrati där målet var att spetsa till och utveckla de bästa idéerna med hjälp av kommunens egna experter på området.

– Det var roligt. Min grupp bestod av åtta personer, och vi gick igenom förslagen som hamnat i kategorin hållbar konsumtion, säger Cornelia Harnesk som går i klass 9A på Ilandaskolan.

– Min grupp hade el och energi, så vi snackade mycket om de förslag som handlade om solpaneler och om att effektivisera energianvändningen, säger Alfred Rosengren, som går i klass 8A på samma skola.

67 skarpa förslag

Det är i samband med att Cornelia Harnesk och Alfred Rosengren precis har medverkat i TV4:s Nyhetsmorgon som Aktuell Hållbarhet passar på att möta upp dem på Centralstationen i Stockholm innan tåget tillbaka till Karlstad ska gå.

Under intervjun berättar de två högstadieeleverna att det efter förra veckans workshop nu finns 67 skarpa förslag framtagna inom områdena transporter, hållbara städer, avfall och återbruk, biologisk mångfald, el och energi, hållbar konsumtion samt mat och livsmedel.

Och i dag, onsdag, ska allt överlämnas av två andra elever till kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).

Bland förslagen märks exempelvis (något nedkortade):

✓ Skapa miljönytta i slöjden
Låt elever i årskurs 3–6 tillverka insektshotell, holkar och odlingslådor i slöjden.

✓ Sätt solpaneler på alla kommunala tak
Med tanke på att vi är solstaden så borde det vara ett måste.

✓ Skapa remake och reparations-hubb
Förenkla för medborgarna att ge saker längre livslängd. Vi vill ge människor möjlighet att reparera, göra om och byta möbler med varandra.

✓ Inför skräpplock med belöningar
Inför skräpplockardagar varje kvartal där man får en viss summa pengar för varje kilo skräp.

Både Cornelia Harnesk och Alfred Rosengren ser satsningen på elevborgarådet som lyckad och önskar snarast att ännu mer tid hade kunnat läggas på arbetet.

– Jag tycker det har varit välarrangerat vilket också har gjort arbetet med detta både intressant och roligt. Ett bra sätt att skapa engagemang bland eleverna helt enkelt. Så det är bara för andra kommuner att kopiera rakt av. Om jag skulle ändra någonting så skulle det vara att ännu mer tid hade satts av, säger Cornelia Harnesk.

– Jag gillar politik, och eftersom miljö och klimat är stora politiska frågor så har det här varit ett bra sätt för mig att lära mig mer. Det har också känts inspirerande eftersom det är på riktigt. Förslagen ska ju bland annat överlämnas till högsta hönset på kommunen, säger Alfred Rosengren.

Politikerna har lovat verkstad

Alla de 67 förslagen kommer nu även att gå till barn- och ungdomsnämnden för att sedan fördelas ut till de nämnder och bolag i kommunen som berörs. En del förslag har kommunen inte själv rådighet över, exempelvis transporter där ansvaret ligger hos Region Värmland, men dessa förslag kommer att skickas även dit. Det har också funnits intresse för projektet bland värmländska riksdagsledamöter. För att inte tala om media.

– Politikerna har lovat att lyssna på oss, och vi litar på deras ord, säger Alfred Rosengren.

– Precis. De har lovat att de ska göra allt för att förslagen inte ska hamna i någon byrålåda, lägger Cornelia Harnesk till.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev