Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elever i 123 länder världen över deltar i klimatmanifestationer

Publicerad: 12 mars 2019, 06:00

Berlin, Tyskland är en av de platser där ungdomar klimatstrejkat och där de åter samlas på fredag

Foto: Leonhard Lenz/Wikimedia commons

Det började med en strejkande Greta utanför riksdagshuset när skolorna började i augusti. Fredagen den 15 mars kan uppemot en miljon skolelever strejka och demonstera för klimatet.


Dagen har kommit då Greta Thunberg uppmanat elever i hela världen att strejka och demonstrera för att visa politiker världen över att klimatet är en ödesfråga som måste hanteras nu. Fortfarande registreras hela tiden nya platser där unga människor i det löst sammansatta nätverket #FridaysForFuture kommer att göra sina röster hörda på fredag den 15 mars.

Enligt den senaste noteringen på nätverkets hemsida kommer aktioner att genomföras på 2052 platser i 123 länder. Om man räknar med ett genomsnitt på 500 personer i varje aktion, så kommer aktionerna tillsammans att ha över en miljon deltagare.

Störst genomslag har rörelsen i Italien med 235 registrerade manifestationer, följs av Frankrike med 216 och USA med 201. Ett intressant genombrott skedde i veckan då 6 demonstrationer i Kina registrerades på kampanjsidan.  I Sverige där allt började, samlas protesterande ungdomar på 176 platser från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Och så förstås med Greta Thunberg, på Sergels Torg och på Mynttorget utanför riksdagshuset där allt började.

Samtidigt fortsätter rörelsen att göra avtryck i media och i olika politiska sammanhang. I veckan har ett 60-tal skolstrejkande ungdomar besökt EU-parlamentet. Parlamentets ordförandekonferens kunde inte enas om att bjuda in skolungdomarna. Vissa partigrupper satte sig på tvären. Därför var det tre partigrupper, bland dem den gröna gruppen, som stod som värdar för besöket.

Texten har uppdaterats flera gånger under veckan. Uppgifter om nya strejker och demonstrationer tillkommer löpande

Här kommer ungdomar att skolstrejka och demonstrera på fredag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev