Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elfenben från 850 elefanter eldades upp

Publicerad: 28 juni 2012, 06:55

President vill visa att nolltolerans gäller mot tjuvjakt.


I veckan satte Gabons president eld på en gigantisk hög med elfenben som myndigheterna beslagtagit runt om i landet. Det skriver the Guardian.

Presidenten i Gabon, Ali Bongo, förklarade att landet har en policy om nolltolerans mot brott som drabbar det vilda djurlivet. Åtgärden att bränna upp allt det beslagtagna elfenbenet är, förutom ett sätt att visa på beslutsamhet i frågan, även tänkt att hindra stölder från myndigheternas egna lager, något som visat sig vanligt då det finns mycket pengar att tjäna på försäljning.

Myndigheterna i Gabon har denna gång konfiskerat 4 825 kilo med elfenben, där det rör sig om allt från hela betar till tusentals mindre elfenbensbitar som på olika sätt bearbetats. Den sammanlagda mängden tros motsvara cirka 850 elefanter.

Stephanie Conrad, från Världsnaturfonden säger till the Guardian att WWF stödjer Gabons beslut att elda upp de beslagtagna delarna. Conrad ser åtgärden som en indikation på landets beslutsamhet att tackla tjuvjakten på elefanter och att stoppa den illegala handeln med elfenben.

The Guardian skriver att FN i förra veckan publicerade en rapport som visar att 2011 var det värsta året hittills för tjuvjakt på elefanter i Afrika. Det uppskattas att tiotusentals elefanter dödas runt om i Afrika varje år. Detta sker framför allt för betarnas skull, som bland annat har en stor efterfrågan på den asiatiska marknaden.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.