Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elmätar-missen som kostar dig 15 procent

Publicerad: 8 april 2009, 06:19

Smarta elmätare kan sänka elförbrukningen upp till 15 procent. Men de fem miljoner nya elmätare som elbolagen installerat är inte smarta.


Med smarta elmätare som kan skicka ett sms eller ett mail med aktuell elförbrukning kan vi sänka förbrukningen med mellan 5 och 15 procent tack vare beteendeförändringar. Den slutsatsen drar Sarah Derby, forskare vid University of Oxford efter att ha sammanställt ett 40-tal internationella studier av smarta elmätare, rapporterar Vetenskapsradion.

Men det är inte den typen av fjärravlästa elmätare som installeras i de svenska hemmen och som senast 1 juli ska finnas installerade för att elkunder ska faktureras efter sin faktiska förbrukning. Enligt kraven från regeringen från 2003 behöver mätarna bara ge kunderna information en gång i månaden.

Enligt den brittiska studien uppnås besparingarna när abonnenter kan få omedelbar information om en besparing när en lampa släcks eller en elektrisk apparat slås av. En liknande finsk undersökning ger ett snitt på drygt 10 procents besparing, enligt Vetenskapsradion.

– Tyvärr är det så att regeringens krav var så låga i Sverige att det lämnade ett jättestort spelrum åt nätbolagen, säger Jessica Strömbäck vid konsultfirman VaasaEtt som utfört den finländska undersökningen till Vetenskapsradion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev