Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elövertjafsiga, radioövertjafsiga, högspänningsfruktande

Publicerad: 26 juni 2007, 20:00

Den nya (nja, gamla) tekniken skrämmer många. Människor är rädda för det de inte förstår och detta leder till märkliga reaktioner, som förstärks av alla fåniga hälsoblaskor och påtryckargrupper.


Jag satt på bussen hem en solig dag och trivdes i största allmänhet. Då klev det på en flicka som frågade chauffören om han kunde be alla i bussen att stänga av sina mobiltelefoner för att hon blev sjuk av dem. Föraren vägrade.

Sådana som hon kallas för ”stråltanter”, för de faller ihop i en darrande hög så fort de hör ord som mikrovågor, radiosändare, mobiltelefon och högspänning.

Hon attackerade mig och sa:
– Kan du stänga av din telefon för jag blir sjuk av den!
– Jag tror dig inte. Har du bevis?
– Det finns en massa amerikanska undersökningar som bevisar att…
Och nu var hon ute på hal is. Att försöka något så enkelt med mig.
– Det finns inga sådana undersökningar. Visa upp en!

Hon fortsatte med att hävda att telefonen sänder hela tiden. Mina protester i stil med att batteriet inte skulle räcka särskilt länge då, hade ingen verkan.

– Men du, vi befinner oss just nu i TV2-loben från Nackasändaren (bussen körde på 222:an till Värmdö). Den blåser ut en megawatt TV på oss just nu och fönstren i bussen är tillräckligt stora för att strålningen ska komma in. Då måste du vara halvdöd? Det är betydligt mycket mer än en ynka mobilmast förmår mata ut och dessutom är TV-sändningen på kontinuerligt.

Men hon var inte halvdöd. Sannolikt för att hon aldrig hade tänkt på det där med TV-sändare.

Av samma anledning reagerade hon inte heller på bussens Tetra-radio, taxiradion eller polisradion. Hon verkade vara avstämd på GSM-banden.

Det trista var att det inte gick att få henne att ta reson. Jag påstod att telefonen inte alls sänder hela tiden utan bara när jag pratar i den, men det var helt omöjligt att få henne att gå med på detta.

Hon återkom om och om igen till sina ”amerikanska undersökningar” och då och då en ”israelisk undersökning” utan att kunna nämna en enda.

Folk runt omkring tog illa vid sig och tyckte att jag var dum som inte gick stråltanten till mötes. Men varför skulle jag falla till föga för strålfånarna? Jamsa med dem som är rädda för allt? Som får hela sin kunskapsbas från Hänt i veckan?

Stå på dig!

Blir du påhoppad av en stråltant, så vik dig inte. Kräv bevis. Varför har svenska folket så oerhört rudimentära kunskaper om teknik? Jag antar att de inte läser TechWorld…

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.