Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Elprisras – ner 40 procent på två månader

Publicerad: 5 Maj 2010, 05:01

I februari kostade elen historiska165 öre per kWh vid rörligt elpris. På två månader har priset fallit 40 procent. – Det här kommer att komma som en lättnad för de 30 procent som har rörligt elpris, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.


Det rörliga elpriset har fallit 40 procent på två månader, meddelar Energimarknadsinspektionen. I februari betalade konsumenter med rörligt elpris i snitt 165 öre per kWh. Orsaken var de högsta priserna någonsin på den nordiska elbörsen som tillskrevs den kalla vintern och låg kärnkraftskapacitet.

Under de två månader som sedan förflutit har priset alltså fallit kraftigt. I april kostade elen 102 öre per kWh vid rörligt elpris.
– Det här kommer att komma som en välkommen och efterlängad lättnad för de 30 procent av alla abonnenter som har rörligt elpris, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Orsaken till prisfallet är det varmare vädret kombinerat med en kärnkraftskapacitet som är den högsta på ett år. Den tillgängliga kapaciteten översteg 80 procent under april, en obesökt nivå sedan mars 2009.

Trots de fallande priserna är både de fasta och rörliga elpriserna något högre än vid samma tid i fjol.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.