Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Elva gröna borgmästare i Stockholm

Publicerad: 21 oktober 2010, 09:54

Amerikanska borgmästare tänker inte vänta på Washington i omställningen till ett hållbart samhälle. Miljöaktuellt träffade elva av landets gröna borgmästare som inspirerats av svenska ekokommuner.


Ämnen i artikeln:

Usa

Elva amerikanska borgmästare deltar på konferensen Green Capitals Europe i Stockholm. De är medlemmar i ett samarbete mellan svenska och amerikanska kommuner, kallat SAGA, som drog igång februari 2010. Nu är de här för att utbyta erfarenheter.

– Man ska inte stirra sig blind på den federala nivån i USA. Mycket politiskt arbete startar i städerna och i delstaterna, det är ett gräsrotsarbete, säger Christopher G Dunnett på amerikanska ambassaden i Stockholm.

De svenska ekokommunerna som startade på 80-talet har inspirerat amerikanarna att komma igång med sitt eget miljöarbete. Idag är var tredje amerikansk stad med totalt 90 miljoner invånare medlem i ett liknande nätverk – som vill att USA skriver under Kyoto-protokollet.

– Städer som Portland i Oregon och Boulder i Colorado är föregångare i det här arbetet. Portland är USA:s cykelstad nummer ett och det är otroligt hur de lyckats ändra socialt beteende hos befolkningen, säger Christopher G Dunnett.

R T Rybak, borgmästare i Minneapolis, Minnesota

Minneapolis grundades av svenska immigranter på slättlandet väster om de stora sjöarna. Staden är ungefär lika stor som Stockholm och delar också egenskapen att ligga i närheten av vatten. Nu kämpar staden med att bromsa den ohämmade stadsutvecklingen, kallat ”urban sprawl

– Problemen med urban sprawl är enorma. Jag har sett Stockholm och önskar att vi hade samma skala på våra problem, säger borgmästare R T Rybak på presskonferensen.
– De amerikanska städerna växte enormt efter andra världskriget och det är svårt att stoppa utvecklingen. Men vi försöker. Det gäller att tänka om hela konceptet för stadsplanering.
– Både Minneapolis och Stockholm har stora grupper av invandrare. Jag tror att om vi lyckas förtäta Minneapolis förbättrar vi samtidigt integrationen, säger R T Rybak

Matt Appelbaum, f d borgmästare i Boulder, Colorado

Staden Boulder i Colorado tävlar med Portland i Oregon om att vara den mest gröna och hållbara staden i USA. Matt Appelbaum har tipsat 400 japanska borgmästare om en av stadens mest framgångrika miljöreformer som kallas för Open Space.

– Vi försöker att hejda den ohämmade stadsutvecklingen runt Boulden genom en reform vi kallar Open Space, säger Matt Appelbaum.
Problemet är att det inte finns någon välfungerande regional stadsplanering i USA. Men Bouldon har under 40 års tid köpt landområden runt staden och äger idag 40 000 hektar. Tack var den finns det idag stora öppna landområden runt stadskärnan – till skillnad från de flesta andra städer, säger Matt Applebaum.

Utöver Minneapolis och Boulden deltar borgmästare eller motsvarande från Riverside (kalifornien) Burnsville (Minnesota) Portland (Oregon) Madison (Wisconsin) Cambridge (Massachusetts) Lawrence (New jersey) Bayfield (Wisconsin) Tallahassee (Florida) och Portsmuth (New Hampshire).

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Usa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News