Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Empire State Buildings gröna renovering

Publicerad: 18 oktober 2010, 05:43

Empire State Building har fått nya, energieffektiva fönster. Därmed är första delen av en omfattande grön renovering avklarad, ett initiativ som kommer att spara både energi och pengar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Den 449 meter höga skyskrapan i New York har fått sina 6 514 fönster renoverade i en banbrytande process där 96 procent av de gamla glasen och ramarna har återanvänts. Projektet kommer att minska byggnadens energikostnader med mer än 400 000 dollar per år.

Byggnadens fönsterglas återanvändes och renoverades till isolerade trippelglaspaneler. De nya fönstren är fyra gånger mer termiskt effektiva och förväntas minska solenergitransmissionen med mer än 50 procent, skriver Earth911.

Kostnaden för att byta ut fönstren landade på 4,6 miljoner dollar (700 dollar per fönster), men det är alltså pengar som så småningom kommer att tjänas in. Och fönsterrenoveringen är bara en del av ett större grönt projekt som totalt ska minska byggnadens energianvändning med 38 procent. Totalt kommer man att spara 4,4 miljoner dollar om året i energikostnader, samt minska byggnadens koldioxidutsläpp med 105 000 ton under de kommande 15 åren.

Det ambitiösa renoveringsprojektet är resultatet av ett samarbete mellan Clinton Climate Initiative, Jones Lang LaSalle, Johnsons Controls och Rocky Mountain Institute.

– Empire State Building startade det innovativa eftermonteringsprogrammet 2009, för att placera världens mest ikoniska byggnad i förgrunden vad gäller energieffektivitet. Processen kan stå som en repeterbar modell för kommersiella byggnader över hela världen, säger Anthony E. Malkin, som representerar ägarna Empire State Building Company.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News