Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En atom kan lagra data

Publicerad: 7 november 2008, 09:05

Ett internationellt forskargäng har lyckats lagra data i en atomkärna. Bara i knappt två sekunder, vilket ändå är ett genombrott. Ett litet steg mot kvantdatorn.


Forskare i Oxford och Princeton, tillsammans med det amerikanska energidepartementets Lawrence Berkeley, har lyckats med den yttersta miniatyriseringen. I 1,75 sekunder höll de information levande i en elektron och kärnan i en fosforatom, inbäddad i kisel.

Elektronen och kärnan fungerade som små kvantmagneter men elektronen var inte stabil nog så forskarna flyttade informationen in i kärnan, där den levde längre, berättar National Science Foundation.

Kvantdatorer bygger på att materiens minsta beståndsdelar, elektroner och fotoner, tycks kunna ha två oförenliga tillstånd på samma gång, till exempel två spinn samtidigt (superposition). En elektron i det tillståndet kan i en kvantdator därför stå för 0 och 1 på samma gång.

Tidigare har försök med kiselatomer inte ens nått en tiondels sekund. Ett problem är också att elektronens spin lätt påverkas av andra elektroner och därför inte är stabilt. Kan man behålla informationen längre än en sekund kan metoder för felkorrigering bevara den i obegränsad tid.

– Elektronen fungerade som en melland mellan atomkärnan och omvärlden. Vi slår två flugor i en smäll; elektronens snabba bearbetningstid och kärnans långa minnestid, säger docenten John Morton i Oxford.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev